صنایع تبدیلی شامل سه دسته صنایع فرآوری، بستهبندی و ذخیرهسازی است که به عنوان بخش پس از تولید کشاورزی شناخته و یاد میشود.
بنا به گفته مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، مواردی چون فرآوری نخود و سیب زمینی، ایجاد سردخانه، فرآوری و بستهبندی روغن حیوانی و زعفران، تولید و بستهبندی لواشک و ترشک، فرآوری و بستهبندی انواع تخمههای آجیلی، فرآوری و بستهبندی میوههای خشک و چیپس میوه، پاککردن و بستهبندی انواع گوشت، پاک کردن و بستهبندی خشکبار، تولید و بستهبندی رب انار، تولید رب گوجه و سس گوجهفرنگی، کنسرو حبوبات و غیرگوشتی، سس حمص، سورت و بستهبندی میوه، صیفیجات و قارچ و بستهبندی عسل، جزو اولویتهای سرمایهگذاری صنایع تبدیلی این استان هستند.
سعید کریمی در مصاحبه اختصاصی با کافه کشاورز، بیان کرد که در دو سال گذشته در استان کرمانشاه در بخش صنایع تبدیلی، حدود ۴۱۰ هزار تن، ظرفیت جدید ایجاد شده که در سنوات قبل بیسابقه بوده است و افزود:
«در سال ۹۷، تعداد واحدهای صنایع تبدیلی استان کرمانشاه حدود ۱۴۳ واحد با ظرفیت حدود یک میلیون چهارصد و نود هزار تن بوده که این ظرفیت ایجاد شده مربوط به ۲۵ سال گذشته و از سال ۷۲ تا ۹۷ بوده است در حالی که در سالهای ۹۸ و ۹۹ حدود ۷۴۰ هزار تن ظرفیت ایجاد شده است، چنان که سال ۹۸ بیش از ۳۹ واحد با ۳۲۶ هزار تن و سال ۹۹ تا کنون، ۳۵ واحد با ظرفیت ۴۱۰ تن توسعه پیدا کرده است و جهش واقعی در صنایع تبدیلی استان به شمار میآید».
به گفته کریمی، در حال حاضر ظرفیت تولید صنایع تبدیلی و تکمیلی کرمانشاه که دارای مجوز از سازمان صمت و سازمان جهادکشاورزی باشند بیشاز چهار میلیون و پانصد هزار تن هست.
وی درباره نقش صنایع تبدیلی بیان کرد: «صنایع تبدیلی در واقع یکی از مهمترین حلقههای تاثیر گذار در زنجیره تولید و ارزش محصولات کشاورزی هست و باعث ایجاد ارزش افزوده در محصول شده و باعث ایجاد اشتغال و رونق منطقه نیز میشود.
در استان کرمانشاه، هم اکنون ظرفیت فرآوری، بستهبندی و ذخیرهسازی محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی تقریبا برابر است ولی سعی و برنامه بر این است تا در فاز فرآوری، ورود بیشتری داشته باشیم، هرچند که در حال حاضر، حدود ۶۰ درصد محصولات کشاورزی، فرآوری و بستهبندی میشوند.»
برنامهها
سعید کریمی دربارهی برنامههای این استان افزود: «برنامههای صنایع تبدیلی مدیریت جهت افزایش ظرفیت واحدها شامل موارد زیر است:
- ایجاد واحدهای جدید جهت افزایش ظرفیت فرآوری محصولات کشاورزی استان
- توسعه واحدهای جدید جهت افزایش ظرفیت فعلی
- راه اندازی واحدهای راکد و استفاده از سرمایهگذاریهای انجام شده
- بازسازی و نوسازی واحدهای مستهلک شده به منظور استفاده بهینه از واحدها
- تامین نقدینگی واحدهای نیمه فعال با تزریق سرمایه درگردش با استفاده از منابع بانکی»
وی همچنین افزود در سال ۹۹ تا کنون، هفت واحد راکد راهاندازی شده و به چرخه تولید برگشته است، شش واحد مستهلک بازسازی شده، ۴۵ واحد جدید ایجاد و با ظرفیت بیش از ۴۰۰ هزار تن راه اندازی شده است و بیش از هشت واحد تولیدی، تامین نقدینگی شده و تکمیل ظرفیت گشته است.
به گفته وی، افزایش ظرفیت در چهار زیر بخش باغی، زراعی، دام و طیور و شیلات انجام میگیرد که عمده مشکلات در مسیر رشد صنایع تبدیلی استان، کمبود سرمایهگذار مناسب، کمبود زمین شهرک صنعتی و کمبود تسهیلات با نرخ سود مناسب هستند.