اثر فراصوت و بسته بندی های ضدمیکروبی در بسته بندی آب توت فرنگی طی انبارداری

امتیاز دهید
توت فرنگی در دست - بسته بندی آب توت فرنگی با فراصوت

فراصوت فناوری هست که در صنعت کشاورزی کاربرد فراوانی دارد که در این پژوهش، پژوهشگران اثر فراصوت و بسته‌بندی های ضدمیکروبی در بسته‌بندی آب توت فرنگی طی انبارداری را مطالعه کرده اند.

اﻣﺮوزه ﺗﺮﺟﯿﺢ ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن ﺑﻪ ﻣﺼﺮف ﻏﺬاﻫﺎﯾﯽ ﺑﺎ ﺣﺪاﻗﻞ ﻓﺮاﯾﻨﺪ، ﻣﺸﺎﺑﻪ ﺑﺎ ﻋﻄﺮ و ﻃﻌﻢ ﻏﺬای ﺗﺎزه و ﺑﺎ ﺣﺪاﻗﻞ ﻣﻮاد ﻧﮕﻬﺪارﻧﺪه ﺳﻮق ﯾﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ، آب ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ ﻣﺤﺼﻮﻟﯽ ﺑﺎ ﺧﻮاص ﺗﻐﺬﯾﻪ‌ای ﻣﻄﻠﻮب و ﺣﺎوی ﻣﻘﺎدﯾﺮ ﻓﺮاواﻧﯽ از ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﻓﺮاﺳﻮدﻣﻨﺪ است ﮐﻪ ﻣﺼﺮف آن را ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار داده اﺳﺖ.

ﮐﺎﻫﺶ ﮐﯿﻔﯿﺖ آب ﻣﯿﻮه‌ﻫﺎی ﺗﺎزه ﻏﯿﺮ ﭘﺎﺳﺘﻮرﯾﺰه ﮐﻪ اﻣﺮوزه ﺗﻮﺟﻪ زﯾﺎدی را ﺑﻪ ﺧﻮد ﻣﻌﻄﻮف ﺳﺎﺧﺘﻪ اﺳﺖ، در ﻧﺘﯿﺠﻪ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ‌ﻫﺎ، آﻧﺰﯾﻢ‌ﻫﺎ، ﺗﻐﯿﯿﺮات ﻓﯿﺰﯾﮑﯽ و ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ ﻃﯽ ﺗﻮﻟﯿﺪ و اﻧﺒﺎر داری رخ ﻣﯽ‌دﻫﺪ.

اﻣﺮوزه، ﻣﺴﻤﻮﻣﯿﺖ ﻏﺬاﯾﯽ ﻧﺎﺷﯽ از ﺣﻀﻮر ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ‌ﻫﺎ و ﯾﺎ ﺳﻤﻮم ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ آﻧﻬﺎ در ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ و از ﺳﻮﯾﯽ زﯾﺎن اﻗﺘﺼﺎدی ﻧﺎﺷﯽ از ﺣﻀﻮر و ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ‌ﻫﺎی ﻣﻮﻟﺪ ﻓﺴﺎد در ﻣﻮاد  ﻏﺬاﯾﯽ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ زﯾﺎدی ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ.

ﺑﺎر ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ آب ﻣﯿﻮه ﺗﺎزه، ﺗﺮﮐﯿﺒﯽ از ﻓﻠﻮر ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﻃﺒﯿﻌﯽ روی ﭘﻮﺳﺖ ﻣﯿﻮه ﺗﺎزه و آﻟﻮدﮔﯽ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ اﯾﺠﺎد ﺷﺪه ﻃﯽ ﻣﺮاﺣﻞ ﭘﺲ از ﺑﺮداﺷﺖ ﻣﯿﻮه و ﯾﺎ ﻓﺮآوری آب ﻣﯿﻮه اﺳﺖ، ﻣﺨﻤﺮﻫﺎ ﻣﻬﻢ‌ﺗﺮﯾﻦ ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ‌ﻫﺎی ﻣﻮﻟﺪ ﻓﺴﺎد آب‌میوه‌ها در ﺷﺮاﯾﻂ اﺳﯿﺪی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﻬﻢ‌ﺗﺮﯾﻦ آن‌ها ﻣﯽ‌ﺗﻮان ﺑﻪ ﮐﺎﻧﺪﯾﺪا، ﻫﺎﻧﺴﻨﯿﺎﺳﭙﻮرا، ﭘﯽ ﮐﯿﺎ، ﺳﺎﮐﺎروﻣﺎﯾﺴﺰ و رودوﺗﺮوﻻ اﺷﺎره ﮐﺮد.

ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﮐﭙﮏ‌ﻫﺎی رﺷﺘﻪ‌ای از ﺟﻤﻠﻪ ﭘﻨﯽ ﺳﯿﻠﯿﻮم، آﺳﭙﺮژﯾﻠﻮس، ﺑﺎﯾﺴﻮﮐﻼﻣﯿﺲ، آﻟﺘﺮﻧﺎرﯾﺎ، ﻣﻮﮐﻮر، ﻓﻮزارﯾﻮم و ﺑﻮﺗﺮﯾﺘﯿﺲ ﻧﯿﺰ اﻏﻠﺐ در آب‌میوه‌ها رﺷﺪ ﻣﯽ‌ﮐﻨﻨﺪ.

از ﺟﻤﻠﻪ ﺑﺎﮐﺘﺮی‌ﻫﺎی ﻣﻮﻟﺪ ﻓﺴﺎد ﻣﯽﺗﻮان ﺑﻪ ﺑﺎﮐﺘﺮیﻫﺎی ﻣﻮﻟﺪ اﺳﯿﺪ ﻻﮐﺘﯿﮏ و اﺳﯿﺪ اﺳﺘﯿﮏ اﺷﺎره ﮐﺮد. رﺷﺪ ﻣﺨﻤﺮ ﻫﺎ ﺑﺎ ﺗﻮﻟﯿﺪ دی‌اﮐﺴﯿﺪﮐﺮﺑﻦ، ﻋﻄﺮ و ﻃﻌﻢ ﻧﺎﻣﻨﺎﺳﺐ ﻧﺎﺷﯽ از اﺳﯿﺪﻫﺎی آﻟﯽ و اﺳﺘﺎﻟﺪﺋﯿﺪ ﻫﻤﺮاه اﺳﺖ

رﯾﺴﻪﻫﺎی ﮐﭙﮑﯽ ﻧﯿﺰ ﻇﺎﻫﺮ ﻧﺎﻣﻨﺎﺳﺒﯽ را ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﻋﻄﺮ و ﻃﻌﻢ ﻧﺎﻣﻨﺎﺳﺐ و ﺑﻮی ﮐﻬﻨﮕﯽ در آب ﻣﯿﻮه اﯾﺠﺎد ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ رﺷﺪ ﮐﭙﮏﻫﺎ ﺣﺎﻟﺖ اﺑﺮی آب ﻣﯿﻮه را ﺑﺎ ﺗﻮﻟﯿﺪ آﻧﺰﯾﻢ‌ﻫﺎی ﺷﮑﻨﻨﺪه ﭘﮑﺘﯿﻦ ﮐﺎﻫﺶ داده و ﺑﺎ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺑﺮﺧﯽ ﺳﻤﻮم، ﺳﻼﻣﺖ ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪه را ﺑﻪ ﺧﻄﺮ ﻣﯽ اﻧﺪازند.

ﺷﯿﻮع و اﻧﺘﻘﺎل ﺑﺎﮐﺘﺮی ﻫﺎی ﺑﯿﻤﺎری زاﯾﯽ ﻧﻈﯿﺮ اﺷﺮﺷﯿﺎﮐﻠﯽ و ﺳﺎﻟﻤﻮﻧﻼ ﺑﺎ ﻣﺼﺮف آب‌میوه‌هاﯾﯽ ﻧﻈﯿﺮ ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ ﻋﻠﯽ رﻏﻢ اﺳﯿﺪی ﺑﻮدن آن، ﮔﺰارش ﺷﺪه اﺳﺖ، ﺑﻪ ﻫﺮ ﺗﺮﺗﯿﺐ، ﻋﻮاﻣﻞ دروﻧﯽ ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮ رﺷﺪ ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ ﻫﺎ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﻏﺬاﯾﯽ، اﺳﯿﺪﯾﺘﻪ، ﭘﺘﺎﻧﺴﯿﻞ اﮐﺴﯿﺪ و اﺣﯿﺎ، روش ﻫﺎی ﻓﺮاﯾﻨﺪ، ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ و ﻧﮕﻬﺪاری و ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺤﯿﻄﯽ در اﯾﺠﺎد ﻓﺴﺎد و ﮔﺴﺘﺮش ﻓﺴﺎد ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ در ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ و آب‌میوه‌ها ﻣﻮﺛﺮ هستند.

دو ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ ﺳﺎﮐﺎروﻣﺎﯾﺴﺰ ﺳﺮوﯾﺰﯾﻪ و اﺷﺮﺷﯿﺎﮐﻠﯽ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان دو ﺷﺎﺧﺺ اﺻﻠﯽ ﻣﻮﻟﺪ ﻓﺴﺎد و ﺑﯿﻤﺎری زاﯾﯽ در ﺳﻨﺠﺶ آﻟﻮدﮔﯽ آب‌میوه‌ها ﻃﯽ ﻧﮕﻬﺪاری و در ﺷﺮاﯾﻂ ﯾﺨﭽﺎل ﻫﻤﻮاره ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ.

اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﺮاﯾﻨﺪ ﺣﺮارﺗﯽ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان راه ﺣﻠﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮای ﭼﺎﻟﺶ ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ ﻫﺎی ﺑﯿﻤﺎری زا و ﯾﺎ ﻣﻮﻟﺪ ﻓﺴﺎد در ﺻﻨﺎﯾﻊ آﺑﻤﯿﻮه ﺳﺎزی ﻫﻤﻮاره ﻣﻄﺮح و ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻮده اﺳﺖ اﻣﺎ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﻣﻮاردی ﻧﻈﯿﺮ ﮐﺎﻫﺶ وﯾﮋﮔﯽ ﻫﺎی ﮐﯿﻔﯽ و ارزش ﺗﻐﺬﯾﻪ‌ای، ﯾﺎﻓﺘﻦ ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻨﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮای اﯾﻦ ﻧﻮع ﻓﺮآﯾﻨﺪ در ﺻﻨﺎﯾﻊ آب ﻣﯿﻮه ﺳﺎزی ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ.

ﺑﺮای اﯾﻦ ﻣﻨﻈﻮر، ﮐﺎﻫﺶ ﺷﺪت ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﻫﺎی ﺣﺮارﺗﯽ ﺑﺎ ﻫﺪف ﮐﺎﻫﺶ اﺛﺮ ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب اﯾﻦ ﻧﻮع ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﻫﺎ ﺑﺮ ﮐﯿﻔﯿﺖ و ﻣﺸﺘﺮی ﭘﺴﻨﺪی آب‌میوه‌ها ﺗﻮﺻﯿﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ.

اﺧﯿﺮاً اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﺮآﯾﻨﺪﻫﺎی ﻧﻮﯾﻦ ﻧﻈﯿﺮ ﻓﺸﺎر ﻫﯿﺪرواﺳﺘﺎﺗﯿﮏ ﺑﺎﻻ، ﻣﯿﺪان ﻣﻐﻨﺎﻃﯿﺴﯽ، اﻣﻮاج ﻓﺮاﺑﻨﻔﺶ و اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت در ﺗﻮﻟﯿﺪ آب‌میوه‌های ﺳﺎﻟﻢ از ﻧﻈﺮ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ و از ﻃﺮﻓﯽ ﺑﺎ ارزش ﺗﻐﺬﯾﻪ‌ای و ﻓﺮاﺳﻮدﻣﻨﺪی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ.

اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﻨﺎوری اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت در ﺻﻨﻌﺖ ﻏﺬا در ﺷﺪت ﺑﺎﻻ (ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ۱۰۰ ﮐﯿﻠﻮﻫﺮﺗﺰ ﺗﺎ ۱ ﻣﮕﺎﻫﺮﺗﺰ و ﻗﺪرت ﮐﻤﺘﺮ از ﯾﮏ وات ﺑﺮ ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ) و ﺷﺪت ﭘﺎﯾﯿﻦ (ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ۱۶ ﺗﺎ ۱۰۰ ﮐﯿﻠﻮﻫﺮﺗﺰ و ﻗﺪرت ۱۰۰ ﺗﺎ ۱۰۰۰ وات ﺑﺮ ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ) راﯾﺞ اﺳﺖ.

اﻣﻮاج ﺑﺎ ﺷﺪت ﺑﺎﻻ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ اﺛﺮ ﻏﯿﺮ ﻣﺨﺮب ﺑﯿﺸﺘﺮ در ﺑﺮرﺳﯽ وﯾﮋﮔﯽ ﻫﺎی ﮐﯿﻔﯽ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻮده و اﻣﻮاج ﺑﺎ ﺷﺪت ﭘﺎﯾﯿﻦ در ﻓﺮآﯾﻨﺪﻫﺎی ﻏﺬاﯾﯽ ﻧﻈﯿﺮ ﭘﻮﺳﺖ ﮐﻨﺪن، اﺳﺘﺨﺮاج، ﮐﺮﯾﺴﺘﺎﻟﻪ ﮐﺮدن، و ﻏﯿﺮ ﻓﻌﺎل ﮐﺮدن ﻣﯿﮑﺮوب ﻫﺎ و آﻧﺰﯾﻢ‌ﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﯽ‌ﮔﺮدﻧﺪ اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت ﺑﺎ ﺷﺪت ﭘﺎﯾﯿﻦ ﺑﺎ ﻣﺎﻫﯿﺖ ﻃﻮﻟﯽ و ﻣﺘﻨﺎوب در ﻣﺤﯿﻂﻫﺎی ﻣﺎﯾﻊ و ﯾﺎ ﮔﺎز ﻣﻨﺘﺸﺮ ﺷﺪه و ﺑﺎ اﯾﺠﺎد ﻓﺎزﻫﺎی ﻧﻮﺳﺎﻧﯽ ﺗﺮاﮐﻢ و اﻧﺒﺴﺎط، ﻃﯽ ﻋﻤﻞ ﮐﺎوﯾﺘﺎﺳﯿﻮن ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺣﺒﺎبﻫﺎی ﺑﺴﯿﺎر رﯾﺰ ﺑﺎ ﻓﺸﺎرﻫﺎی ﻧﻮﺳﺎﻧﯽ ﻣﯽﮔﺮدﻧﺪ ﮐﻪ در ﻧﻬﺎﯾﺖ ﺗﺮﮐﯿﺪن اﯾﻦ ﺣﺒﺎب ﻫﺎ دﻣﺎ و ﻓﺸﺎر ﻣﺤﯿﻂ را اﻓﺰاﯾﺶ داده و ﺑﺎ اﯾﺠﺎد ﻧﯿﺮوی ﺑﺮﺷﯽ ﺷﺪﯾﺪ، اﺛﺮ ﻣﺨﺮﺑﯽ ﺑﺮ دﯾﻮاره ﺳﻠﻮﻟﯽ ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ ﻫﺎ داﺷﺘﻪ و آﻧﻬﺎ را ﻧﺎﺑﻮد ﻣﯽﮐﻨﺪ.

از ﻃﺮﻓﯽ، اﯾﻦ اﻣﻮاج ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﺎ اﯾﺠﺎد آﺳﯿﺐ ﻓﯿﺰﯾﮑﯽ ﺑﺮ ﭘﯿﮑﺮه ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎ، ﻣﻘﺎوﻣﺖ آنﻫﺎ را ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﯾﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﻧﯿﺰ ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽدﻫﻨﺪ.

ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت ﺑﺎ اﯾﺠﺎد رادﯾﮑﺎل آزاد و ﺗﻮﻟﯿﺪ ﭘﺮاﮐﺴﯿﺪ ﻫﯿﺪورژن ﺳﺒﺐ ﻏﯿﺮﻓﻌﺎل‌ﺳﺎزی ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎ ﻣﯽ‌ﺷﻮﻧﺪ. ﭘﮋوﻫﺶ‌ﻫﺎ ﻧﺸﺎن داده اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎﮐﺘﺮی‌ﻫﺎی ﮔﺮم ﻣﻨﻔﯽ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﺿﺨﺎﻣﺖ ﮐﻤﺘﺮ دﯾﻮاره ﺳﻠﻮﻟﯽ  ﭘﭙﺘﯿﺪوﮔﻠﯿﮑﺎﻧﯽ (ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ، ﭼﺮﺑﯽ،  ﭘﻠﯽ ﺳﺎﮐﺎرﯾﯽ و ﻣﻮﮐﻮﭘﭙﺘﯿﺪ) ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت، ﺣﺴﺎس‌ﺗﺮ از ﮔﺮم ﻣﺜﺒﺖ‌ﻫﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ. از ﻃﺮﻓﯽ وﺟﻮد ﮐﭙﺴﻮل ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﺎﮐﺘﺮی‌ﻫﺎی ﮐﭙﺴﻮل دار را ﺑﻪ اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯽ‌دﻫﺪ.

اﯾﻦ درﺣﺎﻟﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﺨﻤﺮﻫﺎ ﺑﺎ داﺷﺘﻦ دﯾﻮاره ﺳﻠﻮﻟﯽ از ﺟﻨﺲ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ‌ﻫﺎی ﺗﮑﯽ ﮐﻪ ﺑﺎ اﺗﺼﺎﻻت ﺑﺘﺎ ﮔﻠﻮﮐﺎن ﺑﻪ ﻫﻢ ﻣﺘﺼﻞ ﻫﺴﺘﻨﺪ، در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ ﺑﺎﮐﺘﺮی‌ﻫﺎ مقاوﻣﺖ ﺑﯿﺸﺘﺮی ﺑﻪ ﻓﺮاﺻﻮت ﻧﺸﺎن داده‌اﻧﺪ.

ﭘﮋوﻫﺶ‌ﻫﺎ ﻧﺸﺎن ﻣﯽ‌دﻫﻨﺪ ﮐﻪ ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﺑﺎ اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺗﺎﺛﯿﺮ ﻧﺎﻣﻄﻠﻮﺑﯽ ﮐﻤﯽ ﺑﺮ ﮐﯿﻔﯿﺖ آب‌میوه‌هاﯾﯽ ﻧﻈﯿﺮ آب ﭘﺮﺗﻘﺎل، آب ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ و آب ﻣﯿﻮه ﮔﻮآوا داﺷﺘﻪ، ﺑﻠﮑﻪ در ﻣﻮاردی ﺑﻪ ﺑﻬﺒﻮد وﯾﮋﮔﯽ‌ﻫﺎی ﺣﺴﯽ و ﯾﺎ ﻇﺎﻫﺮی آن‌ﻫﺎ ﻣﻨﺘﻬﯽ ﮔﺸﺘﻪ اﺳﺖ.

اﮔﺮ ﭼﻪ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﻧﺸﺎن داده اﺳﺖ ﮐﻪ اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﺮاﯾﻨﺪ ﻓﺮاﺻﻮت در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ ﻓﺮاﯾﻨﺪ ﺣﺮارﺗﯽ ﺣﺪاﻗﻞ ﺗﺎﺛﯿﺮ ﻣﻨﻔﯽ ﺑﺮ وﯾﮋﮔﯽ ﻫﺎی ﻓﯿﺰﯾﮑﻮﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ و ﻓﺮاﺳﻮدﻣﻨﺪی آب‌میوه‌ها دارد اﻣﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﺷﺪت و زﻣﺎن اﻣﻮاج ﻓﺮاﯾﻨﺪ ﻓﺮاﺻﻮت اﻓﺖ وﯾﮋﮔﯽ ﻫﺎی ﺣﺴﯽ و ﺑﺮﺧﯽ ﺧﻮاص ﻓﯿﺰﯾﮑﻮﺷﯿﻤﺎﯾﯽ آب‌میوه‌ها را اﯾﺠﺎد ﮐﺮده اﺳﺖ.

از ﻃﺮف دﯾﮕﺮ اﺳﺘﻔﺎده از اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت در ﻣﺤﺪوده زﯾﺮ ﮐﺸﻨﺪﮔﯽ ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﮐﻔﺎﯾﺖ ﻻزم ﺑﺮای ﺗﻮﻟﯿﺪ آب ﻣﯿﻮه ﮐﺎﻣﻼ ﺳﺎﻟﻢ و اﯾﻤﻦ ﺑﺮای ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪه را ﻧﺪارد، ﺑﻠﮑﻪ اﺣﺘﻤﺎل رﺷﺪ و ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ ﻫﺎی آﺳﯿﺐ دﯾﺪه در اﺛﺮ ﻓﺮاﯾﻨﺪ ﻓﺮاﺻﻮت ﻃﯽ ﻧﮕﻬﺪاری در ﺷﺮاﯾﻂ ﯾﺨﭽﺎل را اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯽدﻫﺪ.

ﻓﻨﺎوری ﻫﺮدل ﻋﺒﺎرت اﺳﺖ از اﺳﺘﻔﺎده ﻫﻮﺷﻤﻨﺪاﻧﻪ از ﺗﺮﮐﯿﺐ ﻋﻮاﻣﻞ ﻧﮕﻬﺪارﻧﺪه ﺑﺎ اﺛﺮ ﺗﺸﺪﯾﺪ ﮐﻨﻨﺪﮔﯽ ﺑﺮ ﻫﻢ ﺑﻪ ﻧﺤﻮی  ﮐﻪ  ﺿﻤﻦ  ﺣﻔﻆ وﯾﮋﮔﯽ ﻫﺎی ﻓﯿﺰﯾﮑﻮﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ، ﺣﺴﯽ و ﻓﺮاﺳﻮدﻣﻨﺪی، ﻋﻤﺮ ﻧﮕﻬﺪاری ﻣﺎده ﻏﺬاﯾﯽ را ﻧﯿﺰ اﻓﺰاﯾﺶ دﻫﻨﺪ.

اﺳﺘﻔﺎده از ﺑﺴﺘﻪ‌ﻫﺎی ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ در ﺗﺮﮐﯿﺐ ﺑﺎ ﻓﺮاﺻﻮت در ﺧﺼﻮص آب‌میوه‌ها ﺑﻪ ﻋﻨﻮان دو ﻣﺎﻧﻊ ﻣﻄﻠﻮب ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﻣﻔﯿﺪ واﻗﻊ ﺷﻮد.

اﺧﯿﺮا اﺳﺘﻔﺎده از ﺑﺴﺘﻪ‌ﺑﻨﺪی‌ﻫﺎی ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﺣﺎوی ﻧﺎﻧﻮ ذرات اﮐﺴﯿﺪ روی ﺑﺎ ﻫﺪف اﻓﺰاﯾﺶ ﻋﻤﺮ ﻧﮕﻬﺪاری ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ رو ﺑﻪ ﮔﺴﺘﺮش اﺳﺖ.

ﻧﺎﻧﻮذرات اﮐﺴﯿﺪ روی ﯾﮑﯽ از ﻣﺸﻬﻮرﺗﺮﯾﻦ ﻣﻮاد ﺑﺎ ﺧﻮاص ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ، ﻗﯿﻤﺖ ارزان، ﺧﻮاص ﺣﺮارﺗﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ و واﮐﻨﺶ دﻫﻨﺪﮔﯽ ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ ﻣﻄﻠﻮب ﻫﺴﺘﻨﺪ.

از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ اﯾﻦ ﺗﺮﮐﯿﺐ از ﺳﻮی ﺳﺎزﻣﺎن ﻏﺬا و داروی آﻣﺮﯾﮑﺎ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺤﺼﻮل اﯾﻤﻦ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ.

ﮐﺎرﺑﺮد ﺑﺴﺘﻪ‌ﺑﻨﺪی‌ﻫﺎی ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﺣﺎوی ﻧﺎﻧﻮ ذرات اﮐﺴﯿﺪ روی ﺑﺎ ﻫﺪف اﻓﺰاﯾﺶ ﻋﻤﺮ ﻧﮕﻬﺪاری و وﯾﮋﮔﯽ ﻫﺎی ﻓﯿﺰﯾﮑﻮﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ آب ﭘﺮﺗﻘﺎل، آب ﻟﯿﻤﻮ و ﻣﯿﻮه ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ  ﺑﻪ اﺛﺒﺎت رﺳﯿﺪه اﺳﺖ.

اﮔﺮ ﭼﻪ اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﻓﺮاﺻﻮت ﺑﺮ وﯾﮋﮔﯽ‌ﻫﺎی ﻓﯿﺰﯾﮑﻮﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ و زﻧﺪه ﻣﺎﻧﯽ اﻧﻮاﻋﯽ از ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ‌ﻫﺎ در ﺑﺴﯿﺎری از آب‌میوه‌ها ﮔﺰارش ﺷﺪه اﺳﺖ اﻣﺎ ﺗﺎ ﮐﻨﻮن اﺛﺮ ﺗﺮﮐﯿﺒﯽ اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت ﺑﺎ ﻣﺪت زﻣﺎن ﮐﻮﺗﺎه و در اداﻣﻪ ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی آب ﻣﯿﻮه ﺣﺎوی ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢ‌ﻫﺎی ﻣﻮﻟﺪ ﻓﺴﺎد و ﯾﺎ ﺑﯿﻤﺎری زا ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻗﺮار ﻧﮕﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ ﮐﻪ در اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﻪ آن ﭘﺮداﺧﺘﻪ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.

در این پژوهش، ﺗﺎﺛﯿﺮ ﺗﺮﮐﯿﺒﯽ اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﺮاﺻﻮت ﺑﺎ ﺷﺪت ۴۰۰ وات و ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ۲۴ ﮐﯿﻠﻮﻫﺮﺗﺰ (۴ و ۱۲ دﻗﯿﻘﻪ) ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﺑﮑﺎرﮔﯿﺮی ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی‌ﻫﺎی ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه از ﭘﻠﯽ اﺗﯿﻠﻦ ﺳﺒﮏ ﺣﺎوی ﻧﺎﻧﻮ ذرات اﮐﺴﯿﺪ روی (۳ درﺻﺪ وزﻧﯽ-وزﻧﯽ) ﺷﺎﻣﻞ ﺗﯿﻤﺎرﻫﺎی، ۴ دﻗﯿﻘﻪ ﺗﯿﻤﺎر ﻓﺮاﺻﻮت و ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی ﭘﻠﯽ اﺗﯿﻠﻨﯽ ﺧﺎﻟﺺ، ۱۲ دﻗﯿﻘﻪ ﺗﯿﻤﺎر ﻓﺮاﺻﻮت و ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی ﭘﻠﯽ اﺗﯿﻠﻨﯽ ﺧﺎﻟﺺ، ۴ دﻗﯿﻘﻪ ﺗﯿﻤﺎر ﻓﺮاﺻﻮت و ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی ﺿﺪﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﻧﺎﻧﻮ ﺳﺎﺧﺘﺎر، ۱۲ دﻗﯿﻘﻪ ﺗﯿﻤﺎر ﻓﺮاﺻﻮت و ﺑﺴﺘﻪ‌ﺑﻨﺪی ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﻧﺎﻧﻮ ﺳﺎﺧﺘﺎر و ﺑﺴﺘﻪ‌ﺑﻨﺪی ﭘﻠﯽ اﺗﯿﻠﻨﯽ ﺧﺎﻟﺺ (ﺷﺎﻫﺪ)، ﺑﺮ ﻣﯿﺰان ﻏﯿﺮ ﻓﻌﺎل ﺳﺎزی ﺳﺎﮐﺎروﻣﺎﯾﺴﺰ ﺳﺮوﯾﺰﯾﻪ (ﺷﺎﺧﺺ ﻓﺴﺎد) و اﺷﺮﺷﯿﺎ ﮐﻠﯽ (ﺷﺎﺧﺺ ﺑﯿﻤﺎری زاﯾﯽ) ﺗﻠﻘﯿﺢ ﺷﺪه در آب ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ در دﻣﺎی ۴ درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﯽ ﮔﺮاد و ﻃﯽ ۴، ۸، ۱۲، ۱۶ و ۲۰ روز اﻧﺒﺎرداری ﺑﺮرﺳﯽ ﮔﺮدﯾﺪ.

ﺗﯿﻤﺎر ﻓﺮاﺻﻮت (در ﻫﺮ دو زﻣﺎن ۴ و ۱۲ دﻗﯿﻘﻪ) ﺗﺎﺛﯿﺮ ﻣﻌﻨﯽ داری ﺑﺮ ﮐﺎﻫﺶ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺳﺎﮐﺎروﻣﺎﯾﺴﺰ ﺳﺮوﯾﺰﯾﻪ و اﺷﺮﺷﯿﺎﮐﻠﯽ داﺷﺖ.  ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺳﺎﮐﺎرووﻣﺎﯾﺴﺰ ﺳﺮوﯾﺰﯾﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻧﻤﻮﻧﻪ‌ﻫﺎی ﻓﺎﻗﺪ ﺗﯿﻤﺎر ﻓﺮاﺻﻮت ﺑﻪ اﻣﻮاج ﻓﺮاﺻﻮت در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ اﺷﺮﺷﯿﺎﮐﻠﯽ درﻣﺤﯿﻂ آب ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺑﻮد.

اﺳﺘﻔﺎده از ﺗﯿﻤﺎر ۱۲ دﻗﯿﻘﻪ ﻓﺮاﺻﻮت و ﺑﺴﺘﻪ‌ﺑﻨﺪی ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﻧﺎﻧﻮ ﺳﺎﺧﺘﺎر ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﮐﺎﻫﺶ را در ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺳﺎﮐﺎروﻣﺎﯾﺴﺰ ﺳﺮوﯾﺰﯾﻪ و اﺷﺮﺷﯿﺎﮐﻠﯽ ﺗﻠﻘﯿﺢ ﺷﺪه در آب ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ ﻃﯽ ۲۰ روز اﻧﺒﺎرداری در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ ﺳﺎﯾﺮ ﺗﯿﻤﺎر ﻫﺎ و ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺷﺎﻫﺪ ﻧﺸﺎن داد. اﺳﺘﻔﺎده از ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی‌ﻫﺎی  ﺿﺪﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ﺣﺎوی ﻧﺎﻧﻮذرات اﮐﺴﯿﺪ روی ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﯾﮏ ﻫﺮدل ﭘﺲ از ﺗﯿﻤﺎر ﻓﺮاﺻﻮت ﮐﻮﺗﺎه ﻣﺪت ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻫﺮدل دوم اﺛﺮ ﻫﻢ اﻓﺰاﯾﯽ ﻣﻨﺎﺳﺒﯽ در ﺑﻪ ﺗﺎﺧﯿﺮ اﻧﺪاﺧﺘﻦ رﺷﺪ میکروارﮔﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎ در آب ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ ﻃﯽ ﻧﮕﻬﺪاری در دﻣﺎی ۴ درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﯽ ﮔﺮاد داﺷﺖ.

منبع:

امامی فر، آریو و مهری محمدی زاده (۱۳۹۹)؛ اثر فراصوت و بسته‌بندی های ضد میکروبی حاوی نانو اکسید روی بر غیر فعال سازی ساکارومایسزسرویزیه و اشرشیاکلی در آب توت فرنگی طی انبارداری. نشریه علوم و صنایع غذایی، شماره ۱۰۱، دوره ۱۷.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دوست داشتید، بیشتر بخوانید
جدیدترین نوشته‌‌ها
تولید غذای آبزیان

تولید غذای آبزیان

کشت انار در آمریکا

انار، میوه صحراهای آمریکا

خبرهای کشاورزی شماره 100

خبرهای کشاورزی شماره 100

استخراج روغن - آماده‌سازی دانه‌های روغنی

آماده‌سازی دانه‌های روغنی برای استخراج روغن

پرورش شترمرغ

چطور یک پرورش‌ دهنده شترمرغ شوید

4 تکنیک استخراج عصاره گیاهی

چهار تکنیک برتر استخراج عصاره‌های گیاهی

محبوب‌ترین نوشته‌‌ها
صنایع تبدیلی

صنایع تبدیلی کشاورزی چیست؟ ( + فایل صوتی)

طرز تهیه پودر سنجد در منزل

طرز تهیه پودر سنجد در منزل

پنیر لور

طرز تهیه پنیر لور

حلوا سوهان

حلوا سوهان با آرد جوانه گندم

صنعت کشاورزی آمریکا

صنعت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (1)

«روز کشاورز»، کدام روز از سال است می‌خواهیم جشن بگیریم