انبارمانی سیب گلاب با روشهای صوتی و نفوذسنجی قابل ارزیابی است. «ﺳﻔﺘﯽ» ﯾﮑﯽ از ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت داﺧﻠﯽ ﻣﯿﻮه اﺳﺖ ﮐﻪ در ﻃﻮل اﻧﺒﺎرداری ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﯽﮐﻨﺪ و این ویژگی در ارقام مختلف سیب نیز متفاوت است.
چنانکه در ﭘﮋوﻫﺸﯽ از روش ﺻﻮﺗﯽ ﺑﺮای ﺗﺸﺨﯿﺺ رﻗﻢﻫﺎی مختلف ﺳﯿﺐ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ، ﻃﯿﻒ ﺳﯿﮕﻨﺎل ﺛﺒﺖ ﺷﺪه ﺑﻪ وﺳﯿﻠﻪی ﯾﮏ ﻣﯿﮑﺮوﻓﻮن ﻧﺎﺷﯽ از ﺿﺮﺑﻪی ﯾﮏ ﭼﮑﺶ ﺳﺒﮏ ﺑﻪ ﺳﯿﺐ ﻣﻮرد ارزﯾﺎﺑﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺎ ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ ۱۸ وﯾﮋﮔﯽ ﺣﺎﺻﻞ از ﻃﯿﻒﻫﺎی ﻣﻮرد ﻧﻈﺮ، وارﯾﺘﻪﻫﺎی ﺳﯿﺐ ﺗﺸﺨﯿﺺ داده ﺷﺪﻧﺪ.
در ﺗﺤﻘﯿﻘﯽ دﯾﮕﺮ نیز ارﺗﺒﺎط ﺑﯿﻦ ﺳﻔﺘﯽ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪه از دو روش آزﻣﻮن ﺻﻮﺗﯽ و آزﻣﻮن ﻣﮕﻨﺲ ﺗﯿﻠﻮر ﺑﺮای دو دو رﻗﻢ ﺳﯿﺐ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪ. در اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﻣﻌﻠﻮم ﺷﺪ ﻧﻮع رﻗﻢ و زﻣﺎن اﻧﺒﺎرداری ﺑﺮ ﻫﻢﺑﺴﺘﮕﯽ ﺑﯿﻦ اﯾﻦ دو اﻧﺪازهﮔﯿﺮی ﺗﺄﺛﯿﺮ دارد.
در ﻣﻄﺎﻟﻌﻪای، ﻫﻢزﻣﺎن ﺑﺎ آزﻣﻮن ﻧﻔﻮذ، از اﻧﺘﺸﺎر اﻣﻮاج ﺻﻮﺗﯽ ﺑﺮای ﻣﺸﺎﻫﺪهی ﺗﻐﯿﯿﺮات ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺑﺎﻓﺖ ﺳﯿﺐ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ. اﯾﻦ ﺑﺮرﺳﯽ در ﻃﻮل زﻣﺎن ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری ﺳﯿﺐﻫﺎ ﺑﻮد ﮐﻪ در آن ﺳﻔﺘﯽ و ﺗﻐﯿﯿﺮات آن ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺷﺪ.
در اﯾﻦ ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﻌﻠﻮم شد ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ و از ﺟﻤﻠﻪ اﻧﺮژی ﺻﻮﺗﯽ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺗﻐﯿﯿﺮات ﻓﯿﺰﯾﻮﻟﻮژﯾﮑﯽ ﺳﯿﺐﻫﺎ در ﻃﻮل زﻣﺎن ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری در اﻧﺒﺎر، ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻣﮑﺎﻧﯿﮑﯽ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﯿﺐ، ﺣﺴﺎسﺗﺮﻧﺪ، در ﺗﺤﻘﯿﻘﯽ دﯾﮕﺮ ﺑﺎ ﻋﻨﻮان اﯾﻦﮐﻪ ﺑﺎﻓﺖ ﺳﯿﺐ ﺳﺮﭼﺸﻤﻪ از ﺻﻔﺖﻫﺎی آﻧﺎﺗﻮﻣﯿﮏ دﯾﻮارهی ﺳﻠﻮﻟﯽ آن دارد، در ﯾﮏ روش ﺗﺮﮐﯿﺒﯽ ﺻﻮﺗﯽ – ﻣﮑﺎﻧﯿﮑﯽ، ﺿﻤﻦ اﻋﻤﺎل ﻓﺸﺎر ﺑﻪ ﺳﯿﺐ، ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎﻓﺖ آن از ﻃﺮﯾﻖ اﻣﻮاج ﺻﻮﺗﯽ ﺑﺮرﺳﯽ ﺷﺪ.
- همچنین در پژوهشی دیگر، ﭘﮋوﻫﺸﮕﺮان درﯾﺎﻓﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﺎ وﺟﻮد آﺳﯿﺐﻫﺎی داﺧﻠﯽ در ﺳﯿﺐ، اﺳﺘﻔﺎده از روش ﺻﻮﺗﯽ ﺑﺮای ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺳﻔﺘﯽ، ﻏﯿﺮ ﻗﺎﺑﻞ اﻋﺘﻤﺎد است اﻣﺎ ﻣﯽﺗﻮان از اﯾﻦ روش ﺑﺮای ﻧﻤﺎﯾﺶ وﺟﻮد آﺳﯿﺐﻫﺎی داﺧﻠﯽ ﻣﯿﻮه اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮد.
- وﺟﻮد آﺳﯿﺐﻫﺎی داﺧﻠﯽ، اﻧﺪازه و ﻣﻮﻗﻌﯿﺖ آنﻫﺎ ﺑﺮ روی ﺗﻌﺪاد ﻧﻘﺎط اوج در ﻃﯿﻒ ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ﻋﺒﻮری از ﺳﯿﺐﻫﺎ در آزﻣﻮن ﺻﻮﺗﯽ تاثیرگذار است.
- ﻣﯿﺰان ﺑﻠﻮغ و رﺳﯿﺪﮔﯽ ﺳﯿﺐها در ﻃﻮل ﻓﺼﻞ رﺷﺪ و در ﻃﯽ هشت ﻣﺎه اﻧﺒﺎرمانی در ﺳﺮدﺧﺎﻧﻪ ﺑﺎ دو روش ﻧﻔﻮذﺳﻨﺠﯽ و ﺻﻮﺗﯽ ارزﯾﺎﺑﯽ ﺷﺪ.
- در اﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻌﻠﻮم ﺷﺪ ﮐﻪ ﺑﺮای ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺳﻔﺘﯽ ﻣﯿﻮهﻫﺎی ﻧﺎرس، روش ﻧﻔﻮذﺳﻨﺠﯽ و ﺑﺮای ﻣﯿﻮه ﻫﺎی رﺳﯿﺪه، روش اﻧﺪازهﮔﯿﺮی ﭘﺎﺳﺦ ﺿﺮﺑﻪی ﺻﻮﺗﯽ اﯾﺪه آل اﺳﺖ.
- ﻃﯽ ﺗﺤﻘﯿﻘﯽ از روش ﺿﺮﺑﻪی ﺻﻮﺗﯽ ﺑﺮای ﺗﻌﯿﯿﻦ رﺳﯿﺪﮔﯽ ﺳﯿﺐﻫﺎی ﮔﻠﺪن دﻟﯿﺸﺲ در ﻃﯽ ﻓﺼﻞ رﺷﺪ و در ﻃﯽ ﻫﺸﺖ ﻣﺎه اﻧﺒﺎرداری در ﺳﺮدﺧﺎﻧﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮدﻧﺪ، ﻧﺘﺎﯾﺞ آزﻣﻮنﻫﺎی آن ﻫﺎ، ﮐﺎﻫﺶ ﺿﺮﯾﺐ اﻻﺳﺘﯿﺴﯿﺘﻪ و ﺳﻔﺘﯽ را در ﻃﻮل ﻣﺪت اﻧﺒﺎرداری ﻧﺸﺎن داد.
- در ﭘﮋوﻫﺸﯽ دﯾﮕﺮ ﻧﯿﺰ ﮐﺎﻫﺶ ﺳﻔﺘﯽ و ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺑﺮای ﺳﯿﺐﻫﺎی اﻧﺒﺎر ﺷﺪه در ﺳﺮدﺧﺎﻧﻪای ﺑﺎ دﻣﺎی ﯾﮏ درﺟﻪی ﺳﻠﺴﯿﻮس و رﻃﻮﺑﺖ ﻧﺴﺒﯽ ۹۵ درﺻﺪ ﮔﺰارش ﺷﺪ. آنﻫﺎ ﻫﻢﭼﻨﯿﻦ درﯾﺎﻓﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﻫﻢ ﺑﺴﺘﮕﯽ ﺑﯿﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ و ﻧﻔﻮذﺳﻨﺠﯽ ﺑﺮ ﺣﺴﺐ ﻧﻮع رﻗﻢ و ﺗﺎزﮔﯽ ﺳﯿﺐﻫﺎ ﺗﻔﺎوت میکند.
- در ﺗﺤﻘﯿﻘﯽ دﯾﮕﺮ دو حسگر ﻏﯿﺮﻣﺨﺮب، ﯾﮑﯽ ﺑﺮاﺳﺎس اﺻﻞ ﭘﺎﺳﺦ ﺿﺮﺑﻪی ﺻﻮﺗﯽ و دﯾﮕﺮی ﺑﺮاﺳﺎس ﺿﺮﺑﻪی ﯾﮏ ﺟﺴﻢ ﺳﺒﮏ ﺑﺮای ارزﯾﺎﺑﯽ ﮐﯿﻔﯽ ﺗﻌﺪادی ﺳﯿﺐ و ﮔﻮﺟﻪﻓﺮﻧﮕﯽ و ﻧﯿﺰ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺳﻔﺘﯽ و ﻫﻢﺑﺴﺘﮕﯽ ﺑﯿﻦ آنﻫﺎ در ﻃﯽ ﻓﺮآﯾﻨﺪ اﻧﺒﺎرمانی ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺷﺪﻧﺪ، ﻧﺘﺎﯾﺞ اﯾﻦ ﻣﺤﻘﻘﯿﻦ ﻧﯿﺰ ﮐﺎﻫﺶ ﺳﻔﺘﯽ را در ﻫﺮ دو ﻣﺤﺼﻮل و ﺑﺎ ﻫﺮ دو روش تایید کرد.
- ﮐﺎﻫﺶ ﺳﻔﺘﯽ ﺳﯿﺐﻫﺎ در ﺗﺤﻘﯿﻘﯽ دﯾﮕﺮ ﻧﯿﺰ ﺗﺄﯾﯿﺪ ﺷﺪ. در اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺳﻪ وارﯾﺘﻪی ﺳﯿﺐ در ﺳﻪ ﻣﺮﺣﻠﻪ از رﺳﯿﺪﮔﯽ و در ﺳﻪ زﻣﺎن ﻣﺨﺘﻠﻒ از دورهی اﻧﺒﺎرمانی و ﺑﺎ ﺳﻪ روش ﺣﺴﯽ، ﻧﻔﻮذ و ﺻﻮﺗﯽ ﻣﻮرد ارزﯾﺎﺑﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ.
- ﯾﺎﻓﺘﻪﻫﺎی اﯾﻦ ﻣﺤﻘﻘﯿﻦ ﻫﻢﭼﻨﯿﻦ ﻣﻌﻠﻮم ﮐﺮد ﮐﻪ ﺷﺎﺧﺺ ﺳﻔﺘﯽ ﺑﻪﻃﻮر ﻣﻌﻨﯽداری ﺑﺎ ﺳﻔﺘﯽ ﺑﺎﻓﺖ ﺳﯿﺐ ﻣﺮﺗﺒﻂ اﺳﺖ.
- از ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ﺗﺸﺪﯾﺪ در ﯾﮏ آزﻣﻮن ﺻﻮﺗﯽ ﺑﺮای ﭘﯿﺶﺑﯿﻨﯽ ﺳﻔﺘﯽ، ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻣﺤﺘﻮی ﺟﺎﻣﺪ ﻣﺤﻠﻮل دو رﻗﻢ ﺳﯿﺐ ﺑﺮ روی درﺧﺖ و در ﻃﻮل ﻋﻤﺮ ﻣﻔﯿﺪ ﺳﯿﺐﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ.
- ﻧﺘﺎﯾﺞ آزﻣﺎﯾﺶ، ﭘﺘﺎﻧﺴﯿﻞ ﺣﺴﮕﺮﻫﺎی آزﻣﻮن ﻏﯿﺮ ﻣﺨﺮب ﺻﻮﺗﯽ را ﺑﺮای ﭘﯿﺶﺑﯿﻨﯽ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻣﯿﻮه و ﺗﻌﯿﯿﻦ زﻣﺎن ﺑﺮداﺷﺖ ﻣﻄﻠﻮب و ﺗﻌﯿﯿﻦ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻣﯿﻮه ﻗﺎﺑﻞ ﻗﺒﻮل ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ.
- ﭼﻨﺪ پژوهشگر، ﻓﺮآﯾﻨﺪ رﺳﯿﺪﮔﯽ ﺗﻌﺪادی ﻣﯿﻮه و ﺳﺒﺰی و از ﺟﻤﻠﻪ ﻓﺮآﯾﻨﺪ رﺳﯿﺪﮔﯽ ﺳﯿﺐ را ﺑﺎ روش ﺻﻮﺗﯽ ﺑﺮرﺳﯽ ﮐﺮدﻧﺪ.
- ﯾﺎﻓﺘﻪﻫﺎی اﯾﻦ ﻣﺤﻘﻘﯿﻦ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ روش ﺻﻮﺗﯽ، روﺷﯽ ﻏﯿﺮﻣﺨﺮب و ﺑﺴﯿﺎر دﻗﯿﻖ ﺑﺮای اﻧﺪازهﮔﯿﺮی ﻣﯿﺰان ﺳﻔﺘﯽ ﻣﯿﻮهها و ﺳﺒﺰیﻫﺎ اﺳﺖ.
- از ﻧﺘﯿﺠﻪی اﯾﻦ آزﻣﻮن و اﻧﺪازهﮔﯿﺮیﻫﺎی ﻫﻢزﻣﺎن ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﺤﯿﻄﯽ ﺷﺎﻣﻞ درﺟﻪ ﺣﺮارت و رﻃﻮﺑﺖ ﻧﺴﺒﯽ در ﻃﻮل رﺳﯿﺪﮔﯽ ﻣﯿﻮه، ﺑﺮای ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻣﺪﻟﯽ ﺑﺮای ﭘﯿﺶﺑﯿﻨﯽ زﻣﺎن ﺑﺮداﺷﺖ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻣﻮرد آزﻣﻮن اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ.
- ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﯾﻦﮐﻪ ﻣﻬﻢﺗﺮﯾﻦ ﻧﻤﺎﯾﺸﮕﺮ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻣﯿﻮه، ﺳﻔﺘﯽ است ﮐﻪ واﺑﺴﺘﮕﯽ زﯾﺎدی ﺑﺎ ﻣﺪول اﻻﺳﺘﯿﺴﯿﺘﻪ دارد، در ﭘﮋوﻫﺸﯽ، ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺧﺼﻮﺻﯿﺖﻫﺎی ارﺗﻌﺎﺷﯽ ﺳﯿﺐ، ﺷﺎﻣﻞ ﻣﺪ و ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﮐﻪ ﻧﺎﺷﯽ از ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺧﺼﻮﺻﯿﺖﻫﺎی ﻣﯿﻮه (ﻣﺪول اﻻﺳﺘﯿﺴﯿﺘﻪ، ﺿﺮﯾﺐ ﭘﻮآﺳﻮن، ﭼﮕﺎﻟﯽ و ﺣﺠﻢ) است ﺑﻪ وﺳﯿﻠﻪی روش اﺟﺰای ﻣﺤﺪود آﻧﺎﻟﯿﺰ ﻣﻮدال ﺑﺮرﺳﯽ ﺷﺪ.
- ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﺪول اﻻﺳﺘﯿﺴﯿﺘﻪ، اﻓﺰاﯾﺶ و ﺑﺎ اﺿﺎﻓﻪ ﺷﺪن ﭼﮕﺎﻟﯽ ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽﯾﺎﺑﺪ.
- در ﭘﮋوﻫﺸﯽ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻌﻨﯽدار ﻧﻤﻮدن ﺑﺮﺧﯽ از ﻗﺎﻧﻮنﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ و ارﺗﻌﺎﺷﯽ ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی ﺗﮑﻨﯿﮏﻫﺎی اﻧﺪازهﮔﯿﺮی ﻏﯿﺮﻣﺨﺮب ﮐﻪ ﺑﺮ ﭘﺎﯾﻪی واﮐﻨﺶﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ و ﻓﺮاﺻﻮﺗﯽ ﺑﻨﺎ ﺷﺪهاﻧﺪ، ﮐﯿﻔﯿﺖ داﺧﻠﯽ ﻫﻨﺪواﻧﻪ ﺑﺎ ﺳﺎﺧﺖ ﯾﮏ ﺳﺎﻣﺎﻧﻪی ﺻﻮﺗﯽ ﺳﻨﺠﯿﺪه ﺷﺪ.
- ﯾﮑﯽ از ﻋﯿﺐﻫﺎی اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﯿﺴﺘﻢﻫﺎی ﻣﺒﺘﻨﯽ ﺑﺮ اﺻﻮل ﺿﺮﺑﻪ و ارﺗﻌﺎش، ﺧﻄﺎی وارد ﺷﺪه ﺑﻪ ﺳﯿﺴﺘﻢ در اﺛﺮ ﺻﺪای ﻣﺤﯿﻂ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻃﻮر ﮐﺎﻣﻞ ﻓﯿﻠﺘﺮ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.
- اﯾﻦ اﯾﺮاد در ﺳﯿﺴﺘﻢﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ در ﻣﺤﺪوده ی ﻓﺮﮐﺎﻧﺴﯽ ﻓﺮاﺻﻮت ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪهاﻧﺪ ﺗﻘﺮﯾﺒﺎً از ﺑﯿﻦ ﻣﯽرود.
- ﻧﺘﺎﯾﺞ و اﻃﻼﻋﺎت ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪه از اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ دﺳﺘﮕﺎه، ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﮐﯿﻔﯿﺖ داﺧﻠﯽ ﻫﻨﺪواﻧﻪ و ﺳﺎﯾﺮ ﻣﯿﻮهﻫﺎی ﻫﻢ ﺧﺎﻧﻮاده را داراست.
- در ﺗﺤﻘﯿﻘﯽ دﯾﮕﺮ ﺑﺮای ﺗﻌﯿﯿﻦ رﺳﯿﺪﮔﯽ دو رﻗﻢ ﺧﺮﺑﺰه (زرد اﯾﻮاﻧﮑﯽ و ﺳﻮﺳﮑﯽ ﺳﺒﺰ)، از ﺳﯿﺴﺘﻢ ﻏﯿﺮﻣﺨﺮب ﭘﺎﺳﺦ ﺿﺮﺑﻪی ﺻﻮﺗﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ.
- در اﯾﻦ ﺳﯿﺴﺘﻢ از ﯾﮏ ﭘﺎﻧﺪول ﺑﺮای ﺗﺤﺮﯾﮏ ﻣﯿﻮه و از ﯾﮏ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺛﺒﺖ ﺳﯿﮕﻨﺎلﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ ﺑﺮای ﺛﺒﺖ و ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺳﯿﮕﻨﺎلﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ.
- آزﻣﻮن ﻫﺎی ﺣﺴﯽ و ﺻﻮﺗﯽ در ﭘﻨﺞ ﻣﺮﺣﻠﻪ از ﻣﺮاﺣﻞ رﺳﯿﺪﮔﯽ ﺧﺮﺑﺰهﻫﺎ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ و ﻧﺘﺎﯾﺞ آزﻣﻮنﻫﺎ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ در ﻃﯽ ﻓﺮآﯾﻨﺪ رﺳﯿﺪﮔﯽ ﻣﯿﻮهﻫﺎ، ﻣﻮاد ﺟﺎﻣﺪ ﻣﺤﻠﻮل اﻓﺰاﯾﺶ و در ﻫﻤﯿﻦ زﻣﺎن ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ﺗﺸﺪﯾﺪ و ﻣﺪول اﻻﺳﺘﯿﮏ ﺑﺮای ﻫﺮ دو رﻗﻢ ﮐﺎﻫﺶ داﺷﺘﻪاﻧﺪ.
- در ﭘﮋوﻫﺸﯽ دﯾﮕﺮ، روش ﻏﯿرﻣﺨﺮب ﺿﺮﺑﻪ ﺑﺮای ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺳﻔﺘﯽ ﺑﺎﻓﺖ ﮐﯿﻮی ﻣﻮرد ارزﯾﺎﺑﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. در اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ از ﯾﮏ ﻟﻮدﺳل ﻣﺘﺼﻞ ﺑﻪ ﺻﻔﺤﻪی آﻟﻮﻣﯿﻨﯿﻮﻣﯽ ﺑﻪﻋﻨﻮان اﺑﺰار ﺿﺮﺑﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ.
- ﺷﺎﺧﺺ ﻣﮕﻨﺲ ﺗﯿﻠﻮر ﺑﻪ ﻋﻨﻮان آزﻣﻮن ﻣﺨﺮب ﻣﺒﻨﺎ برای ﺑﯿﺎن ﺳﻔﺘﯽ ﺑﺎﻓﺖ اﻧﺘﺨﺎب ﮔﺮدﯾﺪ. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﭘﮋوﻫﺶ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ارﺗﻔﺎع، ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻣﻌﻨﯽداری ﺑﺮ ﻧﺘﺎﯾﺞ آزﻣﻮن ﺿﺮﺑﻪ دارد و ﺳﻔﺘﯽ ﺑﺎﻓﺖ در آزﻣﻮن ﻧﻔﻮذ در ﻃﻮل زﻣﺎن ﻧﮕﻪداری ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽﯾﺎﺑﺪ.
- ﺳﯿﺐ ﮔﻼب ﯾﮑﯽ از ارﻗﺎم ﺧﻮش ﻋﻄﺮ و ﺧﻮش ﻃﻌﻢ ﺳﯿﺐ است ﮐﻪ در ﻋﯿﻦ ﺣﺎل ﺑﺴﯿﺎر ﺣﺴﺎس ﺑﻮده و دورهی ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری آن پس از ﺑﺮداﺷﺖ، بسیار ﮐﻮﺗﺎه اﺳﺖ.
- ﻟﺬا ﻫﺪف از اﻧﺠﺎم ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺣﺎﺿﺮ، ﺑﺮرسی ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری و انبارمانی ﺳﯿﺐ ﮔﻼب، ﭘﺲ از ﺑﺮداﺷﺖ در ﺳﺮدﺧﺎﻧﻪ و ﺗاﺛﯿﺮ ﭘﻮﺷﺶ ﻣﺘﯿﻞ ﺳﻠﻮﻟﺰ ﺑﺮ ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری آن در دو ﺣﺎﻟﺖ ﺳﯿﺐﻫﺎی ﺳﺎﻟﻢ و ﺿﺮﺑﻪ ﺧﻮرده ﺑﻮد.
- روش ﺑﺮرﺳﯽ در اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ، ارزﯾﺎﺑﯽ ﺳﻔﺘﯽ ﺳﯿﺐﻫﺎ ﺑﺎ دو روش ﻣﺨﺮب ﻧﻔﻮذ و روش ﻏﯿﺮﻣﺨﺮب ﺻﻮﺗﯽ ﺑﻮد.
- ارزﯾﺎﺑﯽ ﻣﺪت اﻧﺒﺎرداری ﺳﯿﺐ ﮔﻼب در ﭼﻬﺎر ﮔﺮوه ﺷﺎﻣﻞ ﺳﯿﺐﻫﺎی ﺳﺎﻟﻢ و ﺑﺪون ﭘﻮﺷﺶ، ﺳﯿﺐﻫﺎی ﺳﺎﻟﻢ و ﭘﻮﺷﺶدار ﺑﺎ ﻣﺘﯿﻞ ﺳﻠﻮﻟﺰ، ﺳﯿﺐﻫﺎی ﺿﺮﺑﻪ ﺧﻮرده و ﺑﺪون ﭘﻮﺷﺶ و ﺳﯿﺐ ﻫﺎی ﺿﺮﺑﻪ ﺧﻮرده و ﭘﻮﺷﺶ دار در ﻃﯽ ده ﻫﻔﺘﻪ در ﺳﺮدﺧﺎﻧﻪ ای ﺑﺎ دﻣﺎی دو درﺟﻪی ﺳﻠﺴﯿﻮس و ۸۵ درﺻﺪ رﻃﻮﺑﺖ ﻧﺴﺒﯽ (ﺑﺮ ﭘﺎﯾﻪ ی ﺗﺮ) ﺑﺎ دو روش ﻏﯿﺮﻣﺨﺮب ﺻﻮﺗﯽ و ﻣﺨﺮب ﻧﻔﻮذﺳﻨﺠﯽ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﮔﺮدﯾﺪ.
- ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ ﺷﺎﻣﻞ ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ﻃﺒﯿﻌﯽ، ﺷﺎﺧﺺ ﺳﻔﺘﯽ و ﺿﺮﯾﺐ اﻻﺳﺘﯿﺴﯿﺘﻪ ﺑﺎ ﺛﺒﺖ ﺳﯿﮕﻨﺎلﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ ﺣﺎﺻﻞ از ﺿﺮﺑﻪی ﻏﯿﺮﻣﺨﺮب ﯾﮏ ﺿﺮﺑﻪ زن ﭘﺎﻧﺪوﻟﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﻣﯿﮑﺮوﻓﻮن دﺳﺘﮕﺎه ﺻﺪاﺳﻨﺞ و ﺳﭙﺲ ﺗﺒﺪﯾﻞ آن از ﺣﻮزهی زﻣﺎن ﺑﻪ ﺣﻮزه ی ﻓﺮﮐﺎﻧﺲ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪﻧﺪ.
- اﻧﺪازهﮔﯿﺮیﻫﺎی آزﻣﻮن ﻧﻔﻮذ ﻧﯿﺰ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از دﺳﺘﮕﺎه ﺑﺎﻓﺖ ﺳﻨﺞ و ﻧﺮماﻓﺰار آن اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. آزﻣﻮنﻫﺎی ﻣﻮرد اﺷﺎره ﻫﺮ ﻫﻔﺘﻪ ﺻﻮرت ﻣﯽﭘﺬﯾﺮﻓﺖ.
- ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آزﻣﻮن داﻧﮑﻦ در ﺳﻄﺢ ۵% ﻣﻌﻨﯽدار ﺑﻮدن ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻣﺸﺨﺺ ﮔﺮدﯾﺪ. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ و ﻧﻔﻮذﺳﻨﺠﯽ در ﻃﯽ دورهی اﻧﺒﺎرداری ﮐﺎﻫﺶ ﯾﺎﻓﺘﻪاﻧﺪ.
- ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ ﺑﯿﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ و ﻧﻔﻮذﺳﻨﺠﯽ ﻧﯿﺰ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ ﺑﯿﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﺻﻮﺗﯽ در ﻫﺮ ﯾﮏ از چهار ﮔﺮوه ﺳﯿﺐﻫﺎ، ﺑﯿﺶﺗﺮ از ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ ﺑﯿﻦ اﯾﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎ و ﭘﺎراﻣﺘﺮ ﻧﻔﻮذﺳﻨﺠﯽ اﺳﺖ.
منبع
بیاتی، محمدرضا و دیگران(۱۳۹۲)؛ ارزیابی انبارمانی سیب گلاب با روش های صوتی و نفوذسنجی. نشریه ماشینهای کشاورزی، جلد ۶، شماره یک.