داﻣﺪاران ﻫﻤﻮاره ﺑﻪ دﻧﺒﺎل راهﻫﺎﯾﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺳﻮددﻫﯽ واﺣﺪﻫﺎی ﭘﺮورش دام ﺧﻮد را اﻓﺰاﯾﺶ دﻫﻨﺪ از این رو، اﺳﺘﻔﺎده از سیلاژ و ﺑﺎﻗﯿﻤﺎﻧﺪهﻫﺎی زراﻋﯽ و ﮐﺎرﺧﺎﻧﺠﺎت ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ در ﺗﻐﺬﯾﻪ دام، ﻗﺪﻣﺖ زﯾﺎدی دارد.
چنان که ﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪهای از ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻓﺮﻋﯽ ﮐﺸﺎورزی ﮐﻪ اﺻﻄﻼﺣﺎ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻓﺮﻋﯽ ﺻﻨﺎﯾﻊ ﮐﺸﺎورزی ﻧﺎﻣﯿﺪه ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ، در ﺗﻐﺬﯾﻪ اﻧﺴﺎن ﻗﺎﺑﻞ ﻣﺼﺮف ﻧﺒﻮده و با انجام ﻓﺮآﯾﻨﺪﻫﺎﯾﯽ، میتوان از آنها برای ﺗﻐﺬﯾﻪ دام استفاده کرد.
ﺗﻔﺎﻟﻪ ﺣﺎﺻﻞ از ﮐﺎرﺧﺎﻧﺠﺎت ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺗﺒﺪﯾﻠﯽ ﺑﻼاﺳﺘﻔﺎده ﺑﻮده و ﻣﻌﻤﻮﻻ در ﻣﺤﯿﻂ اﻃﺮاف ﮐﺎرﺧﺎﻧﻪ دﻓﻊ ﻣﯽﺷﻮد. اﯾﻦ ﺑﻘﺎﯾﺎ دارای ارزش ﻏﺬاﯾﯽ ﺑﻮده و ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﯽرﺳﺪ ﺑﺘﻮان از آنها در ﺗﻐﺬﯾﻪ دام اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد.
اﻣﺎ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺑﺎﻻ ﺑﻮدن ﻣﯿﺰان رﻃﻮﺑﺖ، ﻧﮕﻬﺪاری آنها ﻣﺸﮑﻞ اﺳﺖ و ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ از ﻃﺮﯾﻖ ﺳﯿﻠﻮ ﮐﺮدن ﻗﺎﺑﻞ ﺣﻞ ﺑﺎﺷﺪ.
ﻋﺎﻣﻞ اﺻﻠﯽ در ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﺗﺨﻤﯿﺮ ﺳﯿﻼژ، ﮐﺎﻫﺶ pH و رﺳﯿﺪن آن ﺑﻪ ﻧﻘﻄﻪای اﺳﺖ ﮐﻪ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖﻫﺎی ﺑﯿﻮﻟﻮژﯾﮑﯽ و ﺑﯿﻮﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ در آن ﻣﺘﻮﻗﻒ ﮔﺮدد.
در اﯾﻦ ﺻﻮرت اﺳﺖ ﮐﻪ ﺷﺮاﯾﻂ ﺣﻔﻆ ﻣﺎده ﺧﻮراﮐﯽ ﻓﺮاﻫﻢ ﺷﺪه و از ﺿﺎﯾﻌﺎت ﻣﻮاد ﻣﻐﺬی ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی ﻣﯽﺷﻮد. ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﻓﺮاﻫﻢ آوردن ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﺤﯿﻄﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ (رﻃﻮﺑﺖ، ﮐﺮﺑﻮﻫﯿﺪراتﻫﺎی ﻗﺎﺑﻞ ﺗﺨﻤﯿﺮ و ﺣﺬف اﮐﺴﯿﮋن از ﻣﺤﯿﻂ) ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻓﻌﺎل ﺷﺪن ﺑﺎﮐﺘﺮیﻫﺎﯾﯽ ﺗﻮﻟﯿﺪﮐﻨﻨﺪه اﺳﯿﺪ ﻻﮐﺘﯿﮏ ﺑﺴﯿﺎر ﻣﻬﻢ اﺳﺖ.
ﺑﻌﻀﯽ از ﺧﻮراکﻫﺎ دارای ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺳﯿﻠﻮﯾﯽ ﺑﻮده و ﺳﯿﻼژ آنها ﻧﯿﺎز ﺑﻪ ﮐﺎرﺑﺮد ﻣﻮاد اﺿﺎﻓﯽ ﻧﺪارد، اﻣﺎ ﺑﺴﯿﺎری از ﻣﻮاد ﺧﻮراﮐﯽ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺗﻔﺎﻟﻪ ﻧﻌﻨﺎع و ﺗﻔﺎﻟﻪ ﮐﺎﺳﻨﯽ، ﺑﻪ دﻟﯿﻞ رﻃﻮﺑﺖ ﺑﺎﻻ و ﮐﺮﺑﻮﻫﯿﺪرات ﻏﯿﺮاﻟﯿﺎﻓﯽ ﭘﺎﯾﯿﻦ (ﺑﻪ ﺗﺮﺗﯿﺐ ۳۰ و ۱۳ درﺻﺪ ﻣﺎده ﺧﺸﮏ)، ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺳﯿﻠﻮﺷﺪن را ﻧﺪارﻧﺪ، از اﯾﻦ رو ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ، ﻫﻨﮕﺎم ﺳﯿﻠﻮ ﮐﺮدن آنها از ﻣﻮاد اﻓﺰودﻧﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ اﺳﺘﻔﺎده شود.
ﭘﮋوﻫﺶﻫﺎ ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ ﮐﻪ اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ اﻓﺰودﻧﯽﻫﺎی دارای ﮐﺮﺑﻮﻫﯿﺪرات ﻏﯿﺮاﻟﯿﺎﻓﯽ ﺑﺎﻻ ﻣﺎﻧﻨﺪ اﻓﺰودن ﺧﺮﻣﺎی ﺿﺎﯾﻌﺎﺗﯽ ﺑﻪ ﺳﯿﻼژ ﭘﻮﻧﻪ ﮐﻮﻫﯽ؛ داﻧﻪ ﺟﻮ و ﻣﻼس ﺑﻪ ﺳﯿﻼژ ارزن و ﺗﻔﺎﻟﻪ ﺧﺸﮏ ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ ﺑﻪ ﺳﯿﻼژ ﺗﻔﺎﻟﻪ ﻣﺮﮐﺒﺎت، ﻣﻮﺟﺐ ﺑﻬﺒﻮد ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﯿﻼژ ﺷﺪه است
در این پژوهش نیز، پژوهشگران، اثر ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ داﻧﻪ ﺟﻮ ﺑﺮ ﺗﺮﮐﯿﺐ ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ و ﮐﯿﻨﯿﺘﯿﮏ ﻫﻀﻢ ﺳﯿﻼژ ﺗﻔﺎﻟﻪ ﻧﻌﻨﺎع و سیلاژ تفاله کاسنی را مورد مطالعه قرار دادهاند.
چنان که ﭘﺲ از ﺧﺮد ﮐﺮدن ﺗﻔﺎﻟﻪ ﺗﺎزه ﮐﺎﺳﻨﯽ و ﺗﻔﺎﻟﻪ ﺗﺎزه ﻧﻌﻨﺎع، ﭘﻮدر ﺟﻮ در ﺳﻄﻮح ۳۰ ،۲۰ ،۱۰ درﺻﺪ ﺑﻪ ﺗﻔﺎﻟﻪ ﮐﺎﺳﻨﯽ و در ﺳﻄﻮح ۱۰ و ۲۰ درﺻﺪ (وزن ﺳﯿﻼژ) ﺑﻪ ﺗﻔﺎﻟﻪ ﻧﻌﻨﺎع اﺿﺎﻓﻪ و ﺑﻪ ﻣﺪت ۳۰ روز، ﺳﯿﻠﻮ شد.
ﺗﺮﮐﯿﺐ ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ، ﻓﺮاﺳﻨﺠﻪﻫﺎی ﺗﻮﻟﯿﺪﮔﺎز، ﺟﻤﻌﯿﺖ ﭘﺮوﺗﻮزوآ، ﻏﻠﻈﺖ ﻧﯿﺘﺮوژن آﻣﻮﻧﯿﺎﮐﯽ،pH و ﻇﺮﻓﯿﺖ ﺑﺎﻓﺮی ﺳﯿﻼژﻫﺎ اﻧﺪازهﮔﯿﺮی و ﻣﯿﺰان اﻧﺮژی ﻗﺎﺑﻞ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﯿﺴﻢ، ﮐﻞ اﺳﯿﺪﻫﺎی ﭼﺮب ﻓﺮار و ﮔﻮارشﭘﺬﯾﺮی ﻣﺎده آﻟﯽ ﺑﺮآورد ﺷﺪ.
ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﯿﻼژﻫﺎ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﺷﺎﺧﺺ ﻓﻠﯿﮓ ﻣﻮرد ارزﯾﺎﺑﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. طبق نتایج، ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﺳﻄﺢ ﺟﻮ، ﻣﯿﺰان اﻟﯿﺎف ﻏﯿﺮﻗﺎﺑﻞ ﺣﻞ در ﺷﻮﯾﻨﺪه اﺳﯿﺪی ﺳﯿﻼژﻫﺎی ﺗﻔﺎﻟﻪ ﮐﺎﺳﻨﯽ و ﺳﯿﻼژﻫﺎی ﺗﻔﺎﻟﻪ ﻧﻌﻨﺎع ﮐﺎﻫﺶ ﯾﺎﻓﺖ و ﺳﯿﻼژ ﺗﻔﺎﻟﻪ ﮐﺎﺳﻨﯽ ﺣﺎوی ۱۰ درﺻﺪ ﺟﻮ ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﻣﯿﺰان اﻟﯿﺎف ﻏﯿﺮﻗﺎﺑﻞ ﺣﻞ در ﺷﻮﯾﻨﺪه اﺳﯿﺪی داﺷﺖ.
ﺳﯿﻼژ ﺗﻔﺎﻟﻪ ﻧﻌﻨﺎع ﺣﺎوی ۲۰ درﺻﺪ ﺟﻮ، ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﻣﯿﺰان ﺳﺮﻋﺖ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﮔﺎز، اﻧﺮژی ﻗﺎﺑﻞ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﯿﺴﻢ، ﮐﻞ اﺳﯿﺪﻫﺎی ﭼﺮب ﻓﺮار و ﮔﻮارشﭘﺬﯾﺮی ﻣﺎده آﻟﯽ را در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ ﺳﺎﯾﺮ ﺳﯿﻼژﻫﺎ داﺷﺖ. در نتیجه، در ﺑﯿﻦ ﺳﯿﻼژﻫﺎی آزﻣﺎﯾﺸﯽ، ﺳﯿﻼژ ﺗﻔﺎﻟﻪ ﻧﻌﻨﺎع ﺣﺎوی ۲۰ درﺻﺪ ﺟﻮ، وﯾﮋﮔﯽﻫﺎی ﯾﮏ ﺳﯿﻼژ ﻣﻄﻠﻮب را دارا بوده است.
منبع:
بیابانی، نسیم، فتاح نیا، فرشید و گلناز تاسلی(۱۳۹۷)؛ اﺛﺮ اﻓﺰودن ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺟﻮ ﺑﺮ ﻓﺮاﺳﻨﺠﻪﻫﺎی ﺗﻮﻟﯿﺪ ﮔﺎز، ﺟﻤﻌﯿﺖ ﭘﺮوﺗﻮزوآ و ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﯿﻼژ ﺗﻔﺎﻟﻪ نعناع و سیلاژ تفاله کاسنی. فصلنامه پژوهشهای علوم دامی، جلد ۲۹، شماره دو.