موم پلی اتیلن دارای ﺑﺮﺧﯽ وﯾﮋﮔﯽﻫﺎی ﻣﻄﻠﻮب ﻧﻈﯿﺮ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ اﻣﻮﻟﺴﯿﻮن ﺳﺎزی، ژلﺳﺎزی، ﺣﻔﻆ و ﻧﮕﻬﺪاری آب اﺳﺖ ﮐﻪ آن را ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﯾﮏ ﺗﺮﮐﯿﺐ ﻣﻬﻢ ﺑﺎ ﺗﻮاﻧﺎﯾﯽ ﻓﺮآوری ﻋﺎﻟﯽ در ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﮐﺮده اﺳﺖ.
این در حالی است که ﻃﯿﻒ ﮔﺴﺘﺮدهای از ﻣﺤﺼﻮﻻت، ﻧﻈﯿﺮ ﻣﺤﺼﻮﻻت اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ، ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ، ﻧﻮﺷﯿﺪﻧﯽﻫﺎ و ﻟﻮازم آراﯾﺸﯽ را ﻣﯽﺗﻮان ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﮐﺎﻏﺬ و ﻣﻘﻮا، ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﻧﻤﻮد.
ﺷﺮﮐﺖﻫﺎی ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖ اﻧﺘﺨﺎب ﻣﻮاد ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮای ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺧﻮد را دارﻧﺪ و اﯾﻦ ﮐﺎر ﺑﺎﯾﺪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﺰاﯾﺎ و ﻣﻌﺎﯾﺐ ﻣﻮاد و ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻧﻬﺎﯾﯽ ﻣﺤﺼﻮﻻت اﻧﺠﺎم ﺷﻮد.
از آﻧﺠﺎﯾﯽﮐﻪ ﺑﺮﻫﻤﮑﻨﺶ ﺑﯿﻦ اﺟﺰای ﻣﺎده ﻏﺬاﯾﯽ و ﺗﻤﺎس ﻣﺴﺘﻤﺮ آن ﺑﺎ ﻣﺎده ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﺗﻐﯿﯿﺮ ارزش ﻏﺬاﯾﯽ آن در ﻃﻮل زﻣﺎن ﺷﻮد، ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﻣﻮاد ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی در ﺗﻤﺎس ﺑﺎ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﻋﻼوه ﺑﺮ ﻫﺰﯾﻨﻪ ﮐﻢ، ﺑﺎﯾﺪ دارای ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻣﻤﺎﻧﻌﺘﯽ ﻣﻨﺎﺳﺒﯽ ﺑﻮده و ﻗﺎﺑﻞ ﺑﺎزﯾﺎﻓﺖ ﺑﺎﺷﻨﺪ و ﻣﺸﮑﻼت زﯾﺴﺖﻣﺤﯿﻄﯽ ﺑﻪ دﻧﺒﺎل ﻧﺪاﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﻣﻘﺎوﻣﺖ در ﺑﺮاﺑﺮ رﻃﻮﺑﺖ و اﮐﺴﯿﮋن ﻧﯿﺎزﻫﺎی اﺳﺎﺳﯽ ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪیﻫﺎی ﻣﻘﻮاﯾﯽ در ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ اﺳﺖ.
از این رو، ﭘﻠﯿﻤﺮﻫﺎی زیستی ﺗﺠﺪﯾﺪ ﭘﺬﯾﺮ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﻣﯽﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻪﻋﻨﻮان ﻣﻤﺎﻧﻌﺖ ﮐﻨﻨﺪهﻫﺎی ﮔﺎز و ﻣﻮاد ﺣﻞ ﺷﻮﻧﺪه ﻋﻤﻞ ﮐﺮده و در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ ﭘﻠﯿﻤﺮﻫﺎی ﺳﻨﺘﺰی ﻧﻔﺘﯽ، ﻣﺰﯾﺖﻫﺎی زﯾﺴﺖﻣﺤﯿﻄﯽ ﻧﻈﯿﺮ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﺑﺎزﯾﺎﻓﺖ و اﺳﺘﻔﺎده ﻣﺠﺪد را ﻓﺮاﻫﻢ آورﻧﺪ و ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﺧﺎﻃﺮ در ﺳﺎﻟﯿﺎن اﺧﯿﺮ در ﮐﺎﻧﻮن توجه پژوهشها در زﻣﯿﻨﻪ ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﻗﺮارﮔﺮﻓﺘﻪاﻧﺪ.
ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ اﯾﺰوﻟﻪ ﺳﻮﯾﺎ، ﯾﮏ ﻧﻮع ﭘﻮدر ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﺳﻮﯾﺎ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪﺷﺪت ﭘﺎﻻﯾﺶ و ﺧﺎﻟﺺﺳﺎزی ﺷﺪه و ﺑﺎ ﺣﺪاﻗﻞ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ۹۰ درﺻﺪ ﺑﺪون در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ رﻃﻮﺑﺖ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺗﺠﺎری در دﺳﺘﺮس اﺳﺖ.
در این ﭘﮋوﻫﺶ، ﺗﻬﯿﻪ ﯾﮏ ﻣﺎده ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﮐﺎﻏﺬی ﺟﺪﯾﺪ از ﻃﺮﯾﻖ ﭘﻮﺷﺶدﻫﯽ ﺑﺎ ﯾﮏ ﭘﻮﺷﺶ ﻣﻤﺎﻧﻌﺘﯽ ﭘﺮاﮐﻨﺪه ﺟﺪﯾﺪ ﺑﺮ ﭘﺎﯾﻪ ﺗﺮﮐﯿﺒﯽ از ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ اﯾﺰوﻟﻪ ﺳﻮﯾﺎ و اﻣﻮﻟﺴﯿﻮن ﻣﻮم ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻦ مورد هدف بوده است.
ﻣﻮم ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻦ ﮐﻪ ﺣﺎوی ۲۰ درﺻﺪ وزﻧﯽ ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻦ اﮐﺴﯿﺪﺷﺪه ﺑﺎ وزن ﻣﻮﻟﮑﻮﻟﯽ ﺑﺴﯿﺎر ﮐﻢ ﺑﻮد، ﺧﻮاص ﺿﺪ آب ﻋﺎﻟﯽ اﻣﺎ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﺗﺸﮑﯿﻞ ﻓﯿﻠﻢ ﺿﻌﯿﻔﯽ داﺷﺖ.
ﺑﺎ اﻓﺰودن ﻣﻮم ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻦ ﺑﻪ ﻓﺮﻣﻮﻻﺳﯿﻮن ﭘﻮﺷﺶ، ﺿﺨﺎﻣﺖ ﻣﻘﻮاﻫﺎی ﭘﻮﺷﺶدار در ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺑﺎ ﻣﻘﻮاﻫﺎی ﭘﻮﺷﺶدﻫﯽ ﺷﺪه ﺑﺎ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ اﯾﺰوﻟﻪ ﺳﻮﯾﺎ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺷﺪ.
ﺑﺮﺧﻼف ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﮐﺸﺸﯽ ﻣﻘﻮاﻫﺎی ﭘﻮﺷﺶدار ﮐﻪ ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﻘﺪار ﻣﻮم ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻦ ﮐﺎﻫﺶ ﭘﯿﺪا ﮐﺮد، ﻣﻘﺪار ﮐﺮﻧﺶ(درﺻﺪ اﻓﺰاﯾﺶ ﻃﻮل) آنﻫﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﯾﺎﻓﺖ.
ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ اﮔﺮﭼﻪ ﻣﯿﺰان ﻧﻔﻮذﭘﺬﯾﺮی اﮐﺴﯿﮋن در ﻣﻘﻮاﻫﺎی ﭘﻮﺷﺶدار ﺑﺎ اﻓﺰودن ﻣﻮم ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻦ ﺑﻪ ﻓﺮﻣﻮﻻﺳﯿﻮن ﭘﻮﺷﺶ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻨﯽ زﯾﺎد ﺷﺪ، اﻣﺎ ﻣﯿﺰان ﻧﻔﻮذﭘﺬﯾﺮی ﺑﺨﺎرآب و ﺟﺬب آب ﺑﻪﻃﻮر ﭼﺸﻤﮕﯿﺮی ﮐﺎﻫﺶ ﯾﺎﻓﺖ.
اﯾﻦ ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﺪ ﮐﻪ ﯾﮏ ﻣﺎده ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﺟﺪﯾﺪ ﺑﺎ وﯾﮋﮔﯽﻫﺎی ﺑﻬﺒﻮدﯾﺎﻓﺘﻪ را میﺗﻮان ﺑﻪوﺳﯿﻠﻪ ﭘﻮﺷﺶ ﻣﻤﺎﻧﻌﺘﯽ ﭘﺮاﮐﻨﺪه ﻣﺘﺸﮑﻞ از ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ اﯾﺰوﻟﻪ ﺳﻮﯾﺎ ﺣﺎوی ۵۰ درﺻﺪ ﻣﻮم ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻦ ﺗﻬﯿﻪ ﮐﺮد.
منبع:
مرزبانی، پویا و دیگران(۱۳۹۹)؛ بستهبندی کاغذی جدید پوششدهی شده با پوشش ممانعتی پایدار شده بر پایه موم پلی اتیلن برای استفاده در بستهبندی مواد غذایی. مجله صنایع چوب و کاغذ ایران، سال یازدهم، شماره یک.
بسته بندی نانوکامپوزیت قارچ دکمهای