تیران و کرون با ظرفیت ۲۱ هزار هکتار اراضی کشاورزی و ۱۸۰ هکتار محیط گلخانهای، رتبه اول گلخانههای صنعتی استان اصفهان را به خود اختصاص داده است.
این شهرستان، سالانه بیش از ۳۶ هزار تن محصول تولید و بیش از ۲۰ درصد از آن به خارج کشور صادر میشود. این شهرستان برای ایجاد شهرک صنایع تبدیلی بویژه سردخانهها نیازمند سرمایهگذاری است.
به گزارش ایرنا، خبرگزاری جمهوری اسلامی استان اصفهان در همین ارتباط میزگردی با عنوان «تجاری سازی محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی نیاز ضروری کشاورزی تیران و کرون» با حضور شهرام آذرپی معاون برنامهریزی و عمرانی فرمانداری تیران و کرون، رضا طاهری رئیس دانشگاه علمی و کاربردی تیران، غلامرضا حیدری کارآفرین و نماینده کشاورزان شهرستان، رامین ناظمی معاون فنی اداره و ایمان قدیری کارشناس اداره جهاد کشاورزی تیران و کرون برگزار کرد.
رامین ناظمی در این میزگرد ایرنا با اشاره به فعالیت گسترده در تولید محصولات گلخانه، تولید داروهای گیاهی و انگور در این منطقه افزود: «عرضه محصولات این شهرستان با واسطهها و دلالان و شرکتهای مهم در بازار انجام میشود و سرمایهگذاری برای تجاریسازی محصولات انجام نشده است».
وی با بیان اینکه سالانه ۱۲ تُن انگور، دو تُن زعفران، دو تُن موسیر، ۳۶ هزار تُن محصول گلخانهای در تیران و کرون تولید میشود اظهارداشت:
«۶۰ درصد از تولید انگور شهرستان مصرف خوراکی و مابقی آن برای تولید شیره، سرکه و کشمش استفاده میشود.»
ناظمی اضافه کرد: «۹۰ درصد از کل تولید محصولات گلخانهای شهرستان فلفل و مابقی خیار، گوجه زیتونی است که ۲۰ درصد از کل تولید این بخش قابلیت صادراتی و فروش ویژه ندارد و در بازارهای محلی عرضه میشود.»
لزوم ایجاد سردخانه و تمرکز بر صنایع تبدیلی
معاون فنی اداره جهاد کشاورزی تیران و کرون بیان کرد: «تمام تلاش کشاورزان منطقه عرضه بلافاصله این محصولات در بازار است و زیرساخت مثل سردخانه برای نگهداری از تولیدات کشاورزی وجود ندارد که این موضوع تهدیدی جدی برای سرمایهگذاران این بخش در مواقع حساس و نبود تقاضا محسوب میشود.»
به گفته وی، نبود زیرساخت و سرمایهگذاری در بخش صنایع تبدیلی منفعت را کاهش داده و محصولات مرغوب این شهرستان با برند دیگر مناطق کشور عرضه میشود و بخش عمده سود به جیب واسطهها میرود.
وی اضافه کرد: «تاکنون تمرکز کمتری از سوی مسئولان و سرمایهگذاران برای فعالیت در حوزه صنایع تبدیلی و تجاریسازی محصولات کشاورزی شده که باید فعالیت تبلیغی و هدفگذاری منطقی انجام شود که زمینهساز اشتغال، سودآوری و جلوگیری از خسارت در مواقع بحرانی خواهد شد.»
ناظمی با اشاره مرغوبیت زعفران تیران و کرون گفت: «این محصول به صورت خام عرضه میشود و با توجه به افزایش هزینههای کاشت و برداشت، رغبت ادامه فعالیت را امسال از کشاورزان گرفته و منفعت چندانی برای آنها نداشته است.»
وی آیندهنگری برای محصولات کشاورزی را مهم بیانکرد و یادآورشد که تجاریسازی، توسعه گلخانهای متناسب با نیاز، تدبیر برای نگهداری محصولات کشاورزی را مهم بیانکرد و ادامه داد: «تشکیل کارگروهی برای تصمیمسازی در این حوزه با حضور نهادهای مرتبط برای همافزایی در جهت تجاری محصولات لازم است.»
وی یادآور شد: «فرآیندهای اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو سخت است و کمتر افراد قادر به دریافت این مجوزها خواهند بود که این موضوع یکی از موانع پیش روی صنایع تبدیلی و فرآوری تولیدات کشاورزی بوده است.»
ایمان قدیری نیز با تاکید بر لزوم احداث شهرک صنایع غذایی در تیران، در این میزگرد خبری افزود: «کیفیت و میزان تولید در این شهرستان در سطح بالایی در مقایسه با دیگر مناطق استان اصفهان است اما برای تجاریسازی و فرآوری این محصولات تاکنون کاری نشده و زمینه برای سرمایهگذار و جذب سرمایه فراهم نشده است.»
وی با بیان اینکه برخی از کشاورزان به صورت سنتی محصولات کشاورزی خود را فرآوری میکنند، یادآور شد: «روشهای سنتی بازار خوبی ندارد و مورد استقبال قرار نمیگیرد.»
کارشناس کشاورزی مدیریت جهاد کشاورزی تیران و کرون با اشاره به اینکه موسیر تیران و کرون به استانهای همدان کرمانشاه فروخته و یا توسط واسطهها به کشورهای عربی صادر میشود، اظهارداشت: «بازار داخلی این محصول برای مصرف در لبنیات است و فرآوری دیگر نمیشود.»
غلامرضا حیدری نیز که به نمایندگی از جمعی از کشاورزان و به عنوان فعال کارآفرینی و تجاریسازی در این میزگرد خبری حضور داشت، افزود: «در حال حاضر با توجه به سود کوتاه مدت ناشی از فروش محصولات گلخانهای و یا گیاهان دارویی افرادی زیادی دارایی خود را به این سمت هدایت کردهاند و کمتر به فرآوری و تجاری سازی توجه شده است.»
وی با بیان اینکه کاهش تقاضا برای محصولات تولیدی و یا افزایش هزینههای تولید، تهدیدی جدی برای حوزه کشاورزی است، اظهارداشت: «سال گذشته قیمت هر کیلوگرم فلفل دلمهای به چهار هزار تومان رسید که تهدید و خسارت برای این قشر بود.»
وی با بیان اینکه سرمازدگی یک تهدید برای محصول انگور تیران است، خاطرنشان کرد: «برگ درخت انگور، قوره، سرکه، شیره و کشمش دارای سود زیادی است اما کمتر کشاورزان در این سمت برنامهریزی و اقدام کردهاند و فروش انگور در بازارها برای خوراکی تنها انگیزه باغداران این منطقه است.»
به گفته حیدری ترشی برگ انگور، سرکه و شیره از جمله محصولات فرآوری شده انگور با سود و منفعت بیش از خام فروشی این محصول باغی است اما دقت و تمرکزی از سوی کشاورز و هدایت و برنامهریزی از سوی مسئولان و کارشناسان برای آن نشده است.
وی ادامه داد: «مساحت کوچک باغها و نبود نگاه اقتصادی به محصول انگور تاکنون مانع از صنعتی شدن این عرصه در تیران و کرون شده و با وجود افزایش هزینههای نگهداری و نبود تجهیزات مورد نیاز افراد کمتر به این سمت رفتهاند که محصول انگور را تجاری کنند.»
رضا طاهری به عنوان متخصص کارآفرینی، تجاریسازی و شخصیت علمی در این میزگرد با بیان اینکه در حوزه کشاورزی فرآوری محصولات و تولید مواد غذایی از شاخصههای تولید محسوب میشود، خاطرنشان کرد: «مرحله تجاری سازی و جلوگیری از خام فروشی کمترین حمایت و توجه را دارد و این موضوع خسارت جدی برای تولیدکنندگان است.»
وی ادامه داد: «تسهیلات و شرایط آسانی برای احداث گلخانه و راهاندازی یک مزرعه وجود دارد اما زمینه و بستر برای برندسازی، فرآوری و تولید محصول جدید فراهم نیست و یا شرایط سختی را پیش روی سرمایهگذار خواهد بود.»
وی بر تغییر نگرش کشاورزان و مسئولان نسبت به تولید، تاکید و اضافه کرد: «فعالان اقتصادی در مرحله اول تولید و یا مدیران بخشهای اقتصادی کشور کمترین دانش و تجربه را برای کارآفرینی و کسبوکارهای جدید دارند و این موضوع مانع از تصمیم سازی بلندمدت و هدف دار برای بخش تولید است.»
به گفته این استاد دانشگاه، هدفگذاری پس از مرحله تولید را یک مولفه کارآمد برای کاهش خسارت، سودآوری و افزایش اشتغال است که از خام فروشی جلوگیری میکند و منفعت و سود را افزایش میدهد.
شهرام آذرپی هم با بیان اینکه تامین زیرساختهای توسعه سطح زیر کشت مثل آب و انرژی در مرحله توسعه بخشهای کشاورزی و وجود بازار فروش آن در مرحله دوم حائز اهمیت است، افزود: «تیران و کرون جز مناطق قرمز در وضعیت آب است که به همین خاطر باید این موضوع در توسعه کشاورزی مورد توجه باشد.»
وی کاهش دما در این منطقه و توسعه گسترده گلخانه را نیازمند نگاه جامعه به حوزه تولید دانست و گفت: «باید زیرساختهای لازم در تامین گاز مورد توجه باشد که در شرایط سرما گلخانه دار دچار آسیب نشود.»
آذرپی نبود سردخانه برای نگهداری محصولات کشاورزی و نبود کارخانه برای صنایع تبدیلی را از چالشهای پس از مرحله تولید برشمرد و اظهارداشت: «در صورت نبود بازار برای محصولات کشاورزی به ویژه تولیدات گلخانهای، امکان نگهداری بلند مدت و یا فرآوری آنها وجود ندارد.»
سرای نوآوری صنایع تبدیلی کشاورزی در کرمانشاه راهاندازی میشود