میوه انار در ﺻﻮرﺗﯽ ﮐﻪ ﺑﺮای ﻣﺪت زﻣﺎن ﺧﺎﺻﯽ در ﻣﻌﺮض دﻣﺎﻫﺎی ﺳﺮد ﺑﺎﻻﺗﺮ از ﻧﻘﻄﮥ ﯾﺦزدﮔﯽاش ﻗﺮار ﺑﮕﯿﺮد دﭼﺎر ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎزدﮔﯽ ﻣﯽﺷﻮد.
از ﻧﺸﺎﻧﻪﻫﺎی ﻗﺎﺑﻞ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺳﺮﻣﺎزدﮔﯽ ﻣﯿﻮه اﻧﺎر ﻣﯽﺗﻮان ﺑﻪ ﻗﻬﻮهای ﺷﺪن ﭘﻮﺳﺖ، ﻓﺮورﻓﺘﮕﯽﻫﺎی ﺳﻄﺤﯽ، رﻧﮓ ﭘﺮﯾﺪﮔﯽ ﻧﺎرﻣﯿﺎﻧﺒﺮ (آرﯾﻞ)ﻫﺎ و ﻗﻬﻮهای ﺷﺪن ﭘﺮدهﻫﺎی ﻏﺸﺎﯾﯽ ﺟﺪاﮐﻨﻨﺪه ﻧﺎرﻣﯿﺎﻧﺒﺮﻫﺎ اﺷﺎره ﮐﺮد.
ﮐﻤﺘﺮﯾﻦ دﻣﺎی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮای ﻧﮕﻬﺪاری ﻣﯿﻮه اﻧﺎر، پنج درجه ﺳﻠﺴﯿﻮس ﺑﻪ ﻣﺪت دو ﻣﺎه ﺗﻮﺻﯿﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ وﻟﯽ اﯾﻦ دﻣﺎ ﺑﻪ ژﻧﻮﺗﯿﭗ و ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﺤﯿﻄﯽ ﻣﺤﻞ ﭘﺮورش ﻧﯿﺰ ﺑﺴﺘﮕﯽ دارد.
ﭘﯿﭽﯿﺪن ﻣﯿﻮهﻫﺎ درون ﺻﻔﺤﻪﻫﺎی ﮐﺎﻏﺬی ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﮐﺎﻫﺶ آﺳﯿﺐﻫﺎی ﻣﮑﺎﻧﯿﮑﯽ، ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی از اﻧﺘﺸﺎر آﻟﻮدﮔﯽ و ﺣﻔﻆ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻣﯿﻮهﻫﺎ، ﺗﺄﺛﯿﺮ ﺷﺎﯾﺎن ﺗﻮﺟﻬﯽ در اﻓﺰاﯾﺶ ﻋﻤﺮ ﻗﻔﺴﻪای ﻣﯿﻮهﻫﺎی ﺑﻮﻣﯽ ﻧﯿﺠﺮﯾﻪ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ.
ﮐﺎراﯾﯽ اﻧﻮاع ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ از ﮐﺎﻏﺬﻫﺎ در ﺣﻔﻆ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻣﯿﻮهﻫﺎﯾﯽ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ پرتقال، گوجه فرنگی و پاپایا ﺑﺎ ﭘﻮﺷﺶﻫﺎی ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻨﯽ ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ.
ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﯽرﺳﺪ ﻫﺪف اﺻﻠﯽ اﯾﻦ ﻧﻮع ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت، ﯾﺎﻓﺘﻦ ﮐﺎﻏﺬی اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺘﻮاﻧﺪ آب از دﺳﺖدﻫﯽ را ﻣﻬﺎر ﮐﺮده و ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻣﻨﻔﯽ ورود ﺗﺮﮐﯿﺐﻫﺎی ﭘﻠﯽاﺗﯿﻠﻨﯽ ﺑﻪ ﻣﺤﯿﻂ زﯾﺴﺖ را ﮐﺎﻫﺶ دﻫﺪ.
آﻏﺸﺘﻪ ﮐﺮدن ﮐﺎﻏﺬ ﺑﻪ ﺗﺮﮐﯿﺐﻫﺎﯾﯽ ﻣﺎﻧﻨﺪ واﮐﺲﻫﺎ و روﻏﻦﻫﺎ ﺑﺎﻋﺚ ﮐﺎﻫﺶ ﻧﻔﻮذﭘﺬﯾﺮی ﺑﻪ آب ﻣﯽﺷﻮد، ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ در اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ، ﺗﺄﺛﯿﺮ دو روش ﭘﻮﺷﺎﻧﺪن ﺑﺎ ﮐﺎﻏﺬ ﻣﻮﻣﯽ در راﺑﻄﻪ ﺑﺎ ﻇﻬﻮر ﻧﺸﺎﻧﻪﻫﺎی ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎزدﮔﯽ ﻣﯿﻮه اﻧﺎر ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﺎﻫﺪ ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ شده است.
روش ﮐﺎر ﺑﻪ اﯾﻦ ﺻﻮرت ﺑﻮده است ﮐﻪ ﺷﻤﺎری از ﻣﯿﻮهﻫﺎ درون ﭘﻮﺷﺎﻟﯽ از ﮐﺎﻏﺬ ﻣﻮﻣﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ و ﺷﻤﺎر دﯾﮕﺮی از ﻣﯿﻮهﻫﺎ درون ﺻﻔﺤﻪﻫﺎی ﮐﺎﻏﺬ ﻣﻮﻣﯽ ﭘﯿﭽﯿﺪه ﺷﺪﻧﺪ و ﻣﯿﻮهﻫﺎی ﺷﺎﻫﺪ ﻫﯿﭻ ﭘﻮﺷﺸﯽ درﯾﺎﻓﺖ ﻧﮑﺮدﻧﺪ.
ﻣﯿﻮهﻫﺎ ﺑﻪ اﻧﺒﺎری ﺑﺎ دﻣﺎی پنج درﺟﮥ ﺳﻠﺴﯿﻮس و رﻃﻮﺑﺖ ﻧﺴﺒﯽ۸۵درﺻﺪ ﻣﻨﺘﻘﻞ ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﻤﻮﻧﻪﺑﺮداری ﺑﻪ ﻣﺪت ۱۲ ﻫﻔﺘﻪ و ﻫﺮ ﺳﻪ ﻫﻔﺘﻪ ﯾﮏ ﺑﺎر اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ارزﯾﺎﺑﯽﻫﺎی ﻇﺎﻫﺮی ﻧﺸﺎن داد که ﭘﻮﺷﺎﻧﺪن ﻣﯿﻮهﻫﺎ ﺑﺎﻋﺚ ﮐﺎﻫﺶ ﻣﻌﻨﯽدار ﻗﻬﻮهای ﺷﺪن ﭘﻮﺳﺖ و ﺣﻔﻆ درﺧﺸﻨﺪﮔﯽ ﻧﺎرﻣﯿﺎﻧﺒﺮﻫﺎ ﻣﯽﺷﻮد.
ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪ ﮐﻪ ﻣﯿﻮهﻫﺎی ﭘﻮﺷﺎﻧﺪه ﺷﺪه ﻧﺸﺖ ﯾﻮﻧﯽ و ﭘﺮاﮐﺴﯿﺪﻫﯿﺪروژن ﮐﻤﺘﺮی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﯿﻮهﻫﺎی ﺷﺎﻫﺪ داﺷﺘﻪاﻧﺪ.
ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪه ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﺪ که ﻫﺮ دو روش ﭘﻮﺷﺎﻧﺪن ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﻣﻬﺎر آﺳﯿﺐﻫﺎی ﻧﺎﺷﯽ از ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎزدﮔﯽ در ﺑﺎﻓﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﯿﻮه اﻧﺎر را داﺷﺘﻪاﻧﺪ.
ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﻫﺮ دو روش ﭘﻮﺷﺎﻧﺪن ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﺗﺠﺎریﺳﺎزی را دارﻧﺪ، ﺑﺎ اﯾﻦ ﺣﺎل ﭘﯿﭽﯿﺪن ﻣﯿﻮهﻫﺎ درون ﺻﻔﺤﻪﻫﺎی ﮐﺎﻏﺬی ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﮐﺎراﯾﯽ ﺑﻬﺘﺮ و ﻧﯿﺎز به میزان ﮐﻤﺘﺮ ﮐﺎﻏﺬ در اوﻟﻮﯾﺖ ﻗﺮار ﻣﯽﮔﯿﺮد.
منبع:
بابالار، مصباح و دیگران(۱۳۹۶)؛ تاثیر دو روش پوشاندن با کاغذ مومی در مهار آسیبهای ناشی از سرمازدگی میوه انار ملس ساوه در سردخانه. مجله علوم باغبانی ایران، دوره ۴۸، شماره دو.