120 تن انواع پسته در ترمنیالهای ضبط در ناحیه مرزی شرق خراسان رضوی در شهرستان تایباد، فرآوری میشود.
به گفتهی مدیر جهاد کشاورزی، سه واحد ترمینال با ظرفیت پنج خط فرآوری در این شهرستان فعال بوده که در هر 24 ساعت، در سه نوبت کاری فعالیت میکنند.
300 میلیارد ریال برای راه اندازی این ترمینالها، هزینه شده که زمینهی اشتغال 100 نفر را بصورت مستقیم ایجاد کرده است.
ارقام پسته احمدآقایی، کلهقوچی، اوحدی، فندقی و سفید بادامی از مهمترین نوع های پسته تایباد است.
تایباد به دلیل همجواری با کشور افغانستان میتواند زمینهی خوبی برای صادارت محصولات کشاورزی و باغی به این کشور همسایه باشد.
پسته آجیل سبزی است که روی درختان رشد میکند و معمولاً به صورت کامل به عنوان میان وعده یا در بستنی و سایر دسرها مصرف میشود.
آنها عمدتاً در مناطق خشک مانند ترکیه، ایران، افغانستان و چند ایالت ایالات متحده از جمله کالیفرنیا، نیومکزیکو و آریزونا رشد میکنند.
آجیلها معمولاً در پوستههایشان که تا حدی باز هستند فروخته میشوند. این در طول فرآیند رشد اتفاق میافتد.
رشد و برداشت
پسته روی درختان کاشته میشود. پس از کاشت درخت، آجیل حدود هفت سال طول میکشد تا بالغ شود. پس از رسیدن پسته، دروگرها با استفاده از ماشینآلات درختان را تکان میدهند و اجازه میدهند آجیل روی زمین بیفتد. سپس آنها را با دست یا ماشین جمعآوری میکنند.
شستشو و خشک کردن
ظرف 24 ساعت پس از برداشت، دستگاهها پوسته بیرونی پسته را جدا میکنند و آجیلها شسته و بر اساس اندازه، کیفیت، ظاهر و باز بودن پوسته آن، دستهبندی میشوند.
پستهها را در هوای گرم خشک میکنند تا رطوبت را کاهش دهند و سطح آب را کاهش دهند که میتواند باعث خراب شدن سریعتر آن شود.
تهیه پسته
پسته اغلب به صورت خام خورده میشود، اما میتوان آن را قبل از توزیع تفت داد یا نمک زد.
برخی از پستههای تجاری را به رنگ قرمز یا سبز رنگ میکنند تا ظاهرشان بهتر شود. این کار برای کمک به پنهان کردن لکهها و جذابتر به نظر رسیدن آجیل انجام میشود.