بینی الکترونیکی چیست؟

4.4/5 - (8 امتیاز)

ﺳﻨﺠﺶ ﺑﻮ، روﺷﯽ ﭘﯿﺸﺮﻓﺘﻪ و ﺑﻪ وﯾﮋه ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮای ﮐﺴﺐ اﻃﻼﻋﺎت ﻣﺘﻐﯿﺮﻫﺎی ﺗﺎﺛﯿﺮﮔﺬار ﺑﺮ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻣﻮاد اﺳﺖ، زﯾﺮا ﺑﻮی ﻣﻮاد ﺑﺴﯿﺎر ﺣﺴﺎس ﺑﻪ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﺗﺸﮑﯿﻞ دﻫﻨﺪه آﻧﻬﺎﺳﺖ. ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮏ ﺑﺎ ﺷﺒﯿﻪ ﺳﺎزی ﺑﯿﻨﯽ اﻧﺴﺎن، ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﺑﺰاری دﻗﯿﻖ و ﮐﺎرﺑﺮدی در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ از ﺟﻤﻠﻪ ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ، ﻧﻈﺎﻣﯽ، ﭘﺰﺷﮑﯽ و آراﯾﺸﯽ و ﺑﻬﺪاﺷﺘﯽ و ﻏﯿﺮه ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻣﺎﻧﯿﺘﻮرﯾﻨﮓ و ﺗﺸﺨﯿﺺ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﻣﻮﺟﻮد در ﻣﻮاد ﺗﻘﻠﺐ ﺳﻨﺠﯽ، اﺻﺎﻟﺖ ﺳﻨﺠﯽ و ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺳﻨﺠﯽ ﺑﺴﯿﺎر ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. اﺳﺎﻣﯽ دﯾﮕﺮ اﯾﻦ روش ﺷﺎﻣﻞ ﻣﺎﺷﯿﻦ ﺑﻮﯾﺎﯾﯽ، ﺑﯿﻨﯽ ﻣﮑﺎﻧﯿﮑﯽ،  ﺑﯿﻨﯽ ﻣﺼﻨﻮﻋﯽ،  ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺗﺸﺨﯿﺺ ﺑﻮ و ﺑﻮﺳﻨﺠﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ اﺳﺖ.

در واقع، ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮونیکی، روﺷﯽ ﻏﯿﺮ ﻣﺨﺮب، ارزان و ﺗﺎ ﺣﺪودی دﻗﯿﻖ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺟﺰو روشﻫﺎی دﺳﺘﮕﺎﻫﯽ اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﺳﺮﯾﻊ ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯽﺷﻮد. اوﻟﯿﻦ ﮐﺎرﺑﺮد آن ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی ﺣﺴﮕﺮ ﻫﺎی ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ در ﺳﺎل ۱۹۸۲ ﮔﺰارش ﺷﺪه اﺳﺖ. ﭘﺎﺳﺦ ﻫﺎی ﺧﺎم ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﺳﯿﮕﻨﺎل ﺣﺴﮕﺮﻫﺎی اﯾﻦ ﺳﺎﻣﺎﻧﻪ  ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻃﺒﻘﻪ ﺑﻨﺪی ﺻﺤﯿﺢ ﺑﻮ ﺑﺎ روشﻫﺎی ﭘﯿﺸﺮﻓﺘﻪ ﭘﺮدازش ﺳﯿﮕﻨﺎل و اﻟﮕﻮرﯾﺘﻢﻫﺎی ﺗﺸﺨﯿﺺ اﻟﮕﻮ ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻗﺮار ﻣﯽﮔﯿﺮﻧﺪ. ﺣﺴﮕﺮﻫﺎی ﺑﻮﯾﺎﯾﯽ، ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﭘﺮدازش ﺳﯿﮕﻨﺎل آﻧﺎﻟﯿﺰ ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﻮع دادهﻫﺎی اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﺷﺪه و ﻧﻮع ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺧﺮوﺟﯽ، ﻓﻨﺎوریﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ ﻣﻮﺟﻮد اﺳﺖ. روشﻫﺎی ﺗﺸﺨﯿﺺ اﻟﮕﻮ ﺑﻪ دو دﺳﺘﻪ روشﻫﺎی ﺑﺎ ﻧﺎﻇﺮ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺷﺒﮑﻪﻫﺎی ﻋﺼﺒﯽ ﻣﺼﻨﻮﻋﯽ و ﺑﺪون ﻧﺎﻇﺮ ﻣﺎﻧﻨﺪ روشﻫﺎی ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎی اﺻﻠﯽ، ﺗﻘﺴﯿﻢﺑﻨﺪی می شوند.  

ﻓﻨﺎوری ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ ﯾﮏ روش اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮای ﺗﺸﺨﯿﺺ ﻧﺴﺒﯽ و ﺗﻔﺎوت و ﺗﺸﺎﺑﻪ ﺑﻮﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﮑﺎر ﻣﯽرود. اﯾﻦ ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﭘﺲ از ﭼﻨﺪﯾﻦ ﺳﺎل ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﺑﻬﺒﻮد ﺣﺴﮕﺮﻫﺎ و روشﻫﺎی ﺗﺠﺰﯾﻪوﺗﺤﻠﯿﻞ دادهﻫﺎ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻓﻨﺎوری ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮏ ﺷﺎﻣﻞ آراﯾﻪای از ﺣﺴﮕﺮﻫﺎی ﮔﺎزی و ﻧﺮم اﻓﺰار ﺗﺸﺨﯿﺺ اﻟﮕﻮ اﺳﺖ، ﺣﺴﮕﺮﻫﺎی ﮔﺎزی در ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮏ ﺑﻪ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﻓﺮار ﻣﺨﺘﻠﻒ، واﮐﻨﺶﻫﺎی ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﻨﺪ و ﻣﺎﻧﻨﺪ اﺛﺮ اﻧﮕﺸﺖ اﻟﮕﻮی ﻣﻨﺤﺼﺮﺑﻪﻓﺮدی از آن ﺑﻪ وﺟﻮد ﻣﯽآورد. اﯾﻦ ﺳﺎﻣﺎﻧﻪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ در ﻣﻮرد ﻫﺮ ﻣﺤﺼﻮﻟﯽ ﮐﻪ دارای ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﻓﺮار در داﻣﻨﻪ ﺣﺴﺎﺳﯿﺖ ﺣﺴﮕﺮ اﺳﺖ، ﺑﻪ ﮐﺎر رود.

 ﺳﺎﯾﺮ روشﻫﺎی دﻗﯿﻖ آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﺑﺮای ﺗﺠﺰﯾﻪ و ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺑﻮ در ﺻﻨﻌﺖ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﺷﺎﻣﻞ ﮐﺮوﻣﺎﺗﻮﮔﺮاﻓﯽ ﮔﺎزی – ﻃﯿﻒ ﺳﻨﺞ ﺟﺮﻣﯽ و ﭘﺎﻧﻞﻫﺎی ﺣﺴﯽ اﻧﺴﺎﻧﯽ هستند. ﺑﺎ اﯾﻦ روشﻫﺎ، اﻃﻼﻋﺎت ﺑﺴﯿﺎر دﻗﯿﻘﯽ در ﻣﻮرد ﻣﺤﺘﻮﯾﺎت ﺑﻮ اراﺋﻪ ﻣﯽﺷﻮد. از ﻣﺸﮑﻼت اﯾﻦ روش ﻫﺎ ﻣﯽﺗﻮان ﺑﻪ ﻋﺪم ﺗﮑﺮارﭘﺬﯾﺮی و ﺧﻄﺎی ﺑﺎﻻ در ﺗﺸﺨﯿﺺ اﻓﺮاد ﺧﺒﺮه، زﻣﺎنﺑﺮی و ﻫﺰﯾﻨﻪ ﺑﺎﻻی ﺑﺮﺧﯽ روشﻫﺎی آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ ﻣﺜﻞ ﮐﺮوﻣﺎﺗﻮﮔﺮاﻓﯽ ﻣﺎﯾﻊ ﺑﺎ ﮐﺎراﯾﯽ ﺑﺎﻻ اﺷﺎره ﮐﺮد. روش ﮐﺮوﻣﺎﺗﻮﮔﺮاﻓﯽ ﮔﺎزی- ﻃﯿﻒ ﺳﻨﺞ ﺟﺮﻣﯽ ﯾﮏ روش ﻋﻤﻠﯽ ﺳﺮﯾﻊ ﺑﺮای اﺳﺘﻔﺎده روزاﻧﻪ اﻓﺮاد ﻧﯿﺴﺖ. در واﻗﻊ ﯾﮏ روش ﻗﺪرﺗﻤﻨﺪ ﺑﺮای ﺗﺠﺰﯾﻪ و ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺑﻮ، ﺑﺮ اﺳﺎس ارزﯾﺎﺑﯽ ﺣﺴﯽ اﻧﺴﺎن اﺳﺖ. ﺑﺎ اﯾﻦ ﺣﺎل، ﭘﺎﻧﻞﻫﺎی ﺣﺴﯽ دارای ﺧﻮی اﻧﺴﺎﻧﯽ، ﮔﺮان ﻗﯿﻤﺖ و وﻗﺖﮔﯿﺮ هستند. ﺣﺘﯽ ﺑﺮای ﯾﮏ ﻓﺮد ﺑﺎ ﺗﺠﺮﺑﻪ  آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ ﺑﺎﻻ ﻋﻮاﻣﻠﯽ ﭼﻮن ﺗﻔﮑﺮ ﺷﺨﺺ، ﺑﯿﻤﺎری و ﺳﺎﯾﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ارزﯾﺎﺑﯽ ﺣﺴﯽ اﻧﺴﺎن را ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻗﺮار دﻫﺪ و این در حالی است که در ﻃﺮف ﻣﻘﺎﺑﻞ، اﺳﺘﻔﺎده از ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ ﺑﺎ ﻣﺰاﯾﺎﯾﯽ ﭼﻮن ﺳﺮﻋﺖ ﺑﺎﻻ، ﭘﺎﺳﺦ ﻟﺤﻈﻪ ای زﻣﺎن واﻗﻌﯽ،  واﮐﻨﺶ ﺑﻪ ﻣﻮاد ﻓﺮار، ﻫﺰﯾﻨﻪ ﻋﻤﻠﯿﺎﺗﯽ ﭘﺎﯾﯿﻦ و ﻣﺎﻧﻮرﭘﺬﯾﺮی ﺑﺎﻻ اﺳﺖ.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
جدیدترین نوشته‌‌ها
چالش‌های صنعت غذا

مروری بر صنایع غذایی ( چالش‌های صنعت غذا)

نگهداری محصولات آبزی

ذخیره‌سازی و نگهداری محصولات آبزی

تولید غذای آبزیان

تولید غذای آبزیان

کشت انار در آمریکا

انار، میوه صحراهای آمریکا

خبرهای کشاورزی شماره 100

خبرهای کشاورزی شماره 100

استخراج روغن - آماده‌سازی دانه‌های روغنی

آماده‌سازی دانه‌های روغنی برای استخراج روغن

محبوب‌ترین نوشته‌‌ها
صنایع تبدیلی

صنایع تبدیلی کشاورزی چیست؟ ( + فایل صوتی)

طرز تهیه پودر سنجد در منزل

طرز تهیه پودر سنجد در منزل

پنیر لور

طرز تهیه پنیر لور

حلوا سوهان

حلوا سوهان با آرد جوانه گندم

صنعت کشاورزی آمریکا

صنعت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (1)

«روز کشاورز»، کدام روز از سال است می‌خواهیم جشن بگیریم