آذربایجان شرقی در سال جاری توانست رتبه اول استان آذربایجان شرقی در صنایع تبدیلی و بسته بندی محصولاتی همچون عسل در کشور را کسب کند.
اکبر فتحی – رئیس سازمان جهاد کشاورزی این استان در گفتگو با شبکه استانی و خبرنگاران اظهار کرد:
«تعداد ۷۸۰ واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در حال حاضر در سطح استان فعالیت میکنند که حدود ۴ میلیون ۸۰۰ هزار تن محصول مشمول فرآوری، بستهبندی و نگهداری در این صنعت است و از منظر تعداد واحدهای فرآوری، استان آذربایجان شرقی رتبه سوم کشور را به خود اختصاص داده است.»
وی با بیان اینکه آذربایجان شرقی در فرآوری محصولاتی همچون تخم مرغ جزو رتبههای برتر کشور محسوب میشود ادامه داد:
«از ۸ واحد فرآوری تخم مرغ در کشور، ۳ واحد در استان آذربایجان شرقی قرار داشته که زمینه فرآوری تخم مرغ با تولید محصولات مایع پاستوریزه و هموژنیزه و همچنین پودر تخم مرغ که شامل سفیده، زرده و مخلوط کامل تخم مرغ است با استفاده از ماشینآلات و دستگاههای پیشرفته و تمام اتوماتیک فرآوری میشود به این صورت که تخممرغها طی فرآیندی کاملا بهداشتی شکسته، تفکیک، هموژنیزه، پاستوریزه، خنک و سپس بستهبندی و سردخانهگذاری میشوند، آنگاه طی زنجیره سرد به دست مصرف کننده میرسند می توان این محصولات را به راحتی جایگزین تخم مرغ معمولی نمود که این غنیمتی است که با توجه به تولید ۱۰ درصد تخم مرغ کشور توسط استان آذربایجان شرقی به دست آمده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان در ارتباط با فرآوری و بسته بندی محصولات زراعی گفت: «۲۷ کارخانه تولید آرد در کل استان قرار داشته که با ظرفیت یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن فعالیت می کنند و سیلوهای فعال استان در حال حاضر حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن غلات در خود نگهداری میکنند و خوشبختانه در فرآوری و نگهداری بیش از مقدار مورد نیاز استان میباشد.»
وی افزود: «حبوبات استان مثل عدس و نخود در کارخانه جات نخودچی ممقان فرآوری و بسته بندی شده و ظرفیت این کارخانه ها به قدری است که تولیدات مرتبط سایر استانها نیز در این واحدها فرآوری شده و به خارج از کشور صادر میشود.»
مهندس فتحی به ظرفیت فرآوری و بستهبندی محصول کشمش در استان اشاره کرد و گفت: «حدود ۵۰۰ هزار تن انگور تولیدی در واحد های صنایع تبدیلی و تکمیلی استان فرآوری شده و حدود ۱۱۰ هزار تن محصول کشمش استحصال شده و پس از بستهبندی به کشورهای دیگر صادر میشود و باید بگوییم ظرفیت واحدهای فرآوری انگور در سطح استان بالا بوده و از استانهای دیگر، محصول جهت فرآوری پذیرفته میشود.»
اکبر فتحی با اشاره به اینکه وضعیت سردخانههای آذربایجان شرقی به گونهای است که توانایی نگهداری ۴۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی را داشته و انشالله در سال آینده با تکمیل واحدهای در حال احداث ، ظرفیت به ۷۰۰ هزار تن خواهد رسید.
وی در ارتباط با ظرفیت فرآوری محصول گوجه فرنگی گفت: «واحدهای تبدیلی و تکمیلی استان آذربایجان شرقی ظرفیت تبدیل ۳۰۰ هزار تن محصول گوجه فرنگی به رب و دیگر مشتقات گوجه فرنگی را دارا هستند.»
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان به ظرفیت واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی در حوزه تولیدات دام و طیور استان پرداخت و گفت: تعداد ۵ واحد کشتارگاه دام سنگین و ۱۳ واحد کشتارگاه طیور و ماکیان در سطح استان فعالیت داشته و استان های دیگر نیز از این ظرفیت استفاده می کنند.
وی افزود: «خوشبختانه ظرفیت واحدهای تبدیلی و تکمیلی استان برای تولید محصولات لبنی مناسب بوده و نیازی به ارسال به سایر استانها دیده نمیشود.»
مهندس فتحی به ایجاد ظرفیتهای جدید برای تولید و فرآوری محصولات جدید تاکید کرد و گفت: «برای تولید نشاسته از ذرت و تولید پکتین از طبق آفتابگردان و ضایعات محصولات استفاده میشود و همچنین نگهداری محصولاتی مثل هلو و زردآلو که استان آذربایجان شرقی سهم زیادی در تولید این محصولات دارد، واحد فرآوری و سردخانه سرد برای نگهداری مورد نیاز است و ایجاد ظرفیتهای جدید این امکان را فراهم خواهد کرد.»
وی به عدم صادرات محصولات کشاورزی به صورت خام تاکید کرد و گفت: «وقتی محصولات بدون فرآوری و به صورت خام و اولیه صادر شود، ارزش افزوده نداشته و ارزآوری چندانی نخواهد داشت.»
فتحی افزود: «در حال حاضر و در سال جاری حدود ۲۰ درصد صادرات غیر نفتی، مربوط به محصولات کشاورزی استان بوده و ۶۰ درصد از این ۲۰ درصد، مربوط به محصولات فرآوری شده در واحدهای تبدیلی و تکمیلی استان بوده و با برنامهریزیهای دقیق میتوان وضعیت این جایگاه را بهبود بخشید.»