به گزارش مهر، رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفتوگو با خبرنگار مهر، کل محصولات تولیدی استان را ۵ میلیون تن بیان کرده و افزود: «کل محصولات زیر بخشهای دام و طیور، زراعت و باغبانی، ۴.۸ الی ۵ میلیون تن میباشد که در این میان، ظرفیت صنایع تبدیلی استان اعم از فرآوری، نگهداری و بستهبندی حدود ۴ میلیون تن است.»
اکبر فتحی ادامه داد: «۸۵ درصد تولیدات کشاورزی استان آذربایجان شرقی، ظرفیت برای نگهداری، فرآوری و بسته بندی را دارند اما عمدهترین مشکلات موجود شاید ترکیب نامناسب ظرفیت صنایع تبدیلی است.»
پخت، کنسرو کردن، دود کردن و خشک کردن از جمله روشهای مختلفی است که در صنعت فرآوری مورد استفاده قرار میگیرد.
بسیاری از محصولات کشاورزی باید قبل از اینکه توسط عموم مردم یا کشاورزان استفاده شوند، فرآوری شوند. به عنوان مثال، بیشتر میوهها و سبزیجات قبل از ورود به بازار خردهفروشی، تمیز، درجهبندی و ذخیره یا فرآوری میشوند.
فرآوری کشاورزی به معنای تبدیل، بسته بندی، دسته بندی یا درجه بندی دام یا محصولات دامی، کالاهای کشاورزی یا گیاهان یا محصولات گیاهی به کالاهایی است که برای مصرف میانی یا نهایی از جمله کالاهایی برای مصارف غیرغذایی استفاده میشود.
همچنین پسماندهای کشاورزی و صنعتی برای تولید سوختهای زیستی، آنزیمها، ویتامینها، آنتیاکسیدانها، خوراک دام، آنتی بیوتیکها و سایر مواد شیمیایی از طریق تخمیر حالت جامد (SSF) استفاده میشود.
برای تولید این محصولات ارزشمند از طریق فرآیندهای SSF از میکروارگانیسمهای مختلفی استفاده میشود.
روش های مدرن شامل کنسرو کردن، پاستوریزه کردن، انجماد، تابش و افزودن مواد شیمیایی است. پیشرفت در مواد بسته بندی نقش مهمی در نگهداری مواد غذایی مدرن ایفا کرده است.
دلیل اصلی، افزایش ماندگاری محصول و در نتیجه اطمینان از ایمنی مواد غذایی است. فرآیندهای مختلف (مانند گرم کردن، خشک کردن، کنسرو کردن، انجماد و غیره) میکروارگانیسمهای مسئول فساد مواد غذایی و/یا بیماریهای منتقله از غذا را غیرفعال میکنند یا از رشد آنها جلوگیری میکنند.