مکملهای غذایی بسیاری در آمریکا و کانادا از زرشک تولید شده و به ایران صادر میشود و این در حالی است که اقدامات اساسی در راستای ارتقای صادرات و فرآوری زرشک در ایران انجام نمیشود.
زرشک بیدانه در مناطق خشک و نیمهخشک همچون خراسان جنوبی ایران کشت شده و به عنوان محصولات استراتژیک شناخته میشوند.
بنابر آمار تولید 20 هزار تنی این محصول، ایران بزرگترین تولیدکننده زرشک در جهان است و عصاره میوه زرشک برای درمان و التیام بیماریهای کبدی، روماتیسم و خونریزی رحم مناسب است
از این میوه، مکملهای غذایی تولید میشود که دارای اسیدهای آلی چون اسید آسکوربیک و ترکیبات غذایی چون کلسیم، فسفر، آهن، ویتامین c، B2 و B1 و کربوهیدارت و ترکیبات فنلی هستند که گزینههای مناسبی برای فرآوری زرشک جهت تولید فرآوردههای غذایی و دارویی است.
صادرات زرشک تازه
زرشک ماندگاری کمی دارد و به خاطر داشتن بافت آسیبپذیر زود دچار پوسیدگیهای قارچی میشود. از این رو، ماندگاری کوتاه و فسادپذیر بودن آن، مانع صادرات زرشک تازه به قارههای آمریکا و اروپا میشود.
از این رو بستهبندیهای فناورانه و روشهای بهینه نگهداری زرشک میتواند امکان صادرات زرشک تازه را ایجاد کند، مجتمع گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی از جمله واحدهایی هست که در این زمینه فعالیت دارند.
فرآوری نادرست زرشک
خشک کردن، اقدامی است که کشاورزان به دلیل جلوگیری از فساد زرشک، بلافاصله پس از برداشت، آن را انجام میدهند. روشهای سنتی خشک کردن زرشک، احتمال اینکه زرشکها در معرض آلودگیهای میکروبی و قارچی قرار بگیرند را افزایش میدهد و این از علتهای عدم موفقیت صادرات زرشک به شمار میرود.
درباره زرشک
زرشک درختچهای با شاخههای خاکستری و خاردار است که میتواند تا حدود 9 فوت رشد کند.
گلهای زرد روشن بین ماههای آوریل و ژوئن شکوفا میشوند و در پاییز به دستههای تیره و آویزان توتهای قرمز تبدیل میشوند. از ریشه، پوست و انواع توتها برای اهداف دارویی استفاده میشود.