شهرستان جوین خراسان رضوی با سطح زیر کشت ۶ هزارهکتار چغندرقند و تولید حدود ۴۰۰ هزارتن محصول، یکی از قطبهای مهم تولید چغندرقند در کشور به شمار میرود که با جهش تولید این محصول در کشتزارهای آن، گام مهمی در خودکفایی تولید شکر کشور برداشته است.
به گزارش ایرنا، رییس اداره جهاد کشاورزی جوین نیز با اشاره به این که محصول چغندرقند، فرصت طلایی رونق اقتصادی جوین است گفت:
«سطح زیرکشت چغندرقند در این شهرستان از چهار هزار و ۳۵۵ هکتار در سال گذشته به پنج هزار و ۳۲۲ هکتار در سال جاری افزایش یافته است.»
علی اکبر قارزی افزود: «شهرستان جوین مستعد کشت چغندرقند به عنوان یکی از مهمترین محصولات راهبردی است که توسعه سطح زیر کشت این محصول علاوه بر اشتغالزایی منجر به خودکفایی در تولید شکر و جلوگیری از خروج ارز شده است.»
وی اضافه کرد: «با توجه به میانگین برداشت حدود ۶۰ تُن چغندر در هر هکتار، پیشبینی میشود حدود ۳۲۰ هزار تُن محصول در جوین تولید شود. همچنین عیار پایه چغندرقند کشور ۱۴ است اما میانگین عیار چغندرقند جوین بیشتر از این میزان و معادل ۱۷.۶۵ است.»
رییس اداره جهاد کشاورزی جوین گفت: «محصول چغندر تولیدی در شهرستان به کارخانه قند جوین منتقل شده و تا کنون این کارخانه افزون بر ۶۰ هزار تُن چغندر تحویل گرفته است.»
قارزی افزود: «همچنین برای نخستین بار در کشور بارگیری چغندر برداشت شده در مجموعه کشت و صنعت این شهرستان با دستگاه لودر کلینر انجام میشود.
چنانکه در سالهای گذشته، چغندرهای برداشت شده توسط لودر به کارخانه قند انتقال داده میشد که طی این انتقال با توجه به تیغههای جلوی بیل لودر، میزان زیادی از چغندرهای زیرین زخمی یا شکسته میشد اما با وجود این دستگاه، هیچ نوع ضایعات ناشی از شکستگی به انبار اصلی در کارخانه حمل نمیشود.»
جوین، رتبه نخست تولید چغندر کشور
فرماندار جوین هم به خبرنگار ایرنا گفت: «چغندرقند به عنوان مهمترین ماده اصلی تولید قند و شکر یکی از محصولات راهبردی در این شهرستان است که سهم مهمی در اقتصاد این منطقه دارد.»
حسین جمشیدی افزود: «شهرستان جوین، قطب تولید چغندرقند در خراسان رضوی است و در سالهای گذشته با تولید ۴۰۰ هزارتن محصول، رتبه نخست کشور را کسب کرده بود که باید با حمایتهای کافی این روند ادامه داشته باشد.»
وی اضافه کرد: «فرآوری چغندرقند در جوین در کارخانههای قند و با کمک اسید سیتریک انجام میشود اما با توجه به حجم بالای تولید این محصول، توسعه این مراکز فرآوری ضروری است.»
فرماندار جوین گفت: «هم اینک کارخانه قند جوین با مصرف روزانه پنج هزار تن یکی از بزرگترین کارخانههای مصرفکننده چغندرقند کشور است که شکر سفید درجه یک را با کیفیت بالا و نشان استاندارد به بازار عرضه میکند.»
جمشیدی افزود: «در راستای توسعه مراکز فرآوری محصول چغندرقند، تولید قند کله در جوین وجود دارد اما راهاندازی کارخانه قند شکسته از شکر، ضروریتر است.»
وی ادامه داد: «همچنین بخشی از محصول چغندرقند جوین در کارخانه اسید سیتریک این شهرستان که در زمینه تولید انواع شوینده، پاککنندهها و مواد نگه دارنده فعالیت میکند فرآوری و تبدیل میشود.»
کشت چغندر نیازمند نگاه ویژه
فرماندار جوین گفت: «یکی از اقدامات خوب دولت به منظور حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان، خرید تضمینی محصولات کشاورزی است اما قیمت خرید تضمینی محصول چغندرقند، تضمینکننده کشت نیست.»
جمشیدی افزود: «در سالهای اخیر هزینه کاشت تا برداشت محصول چغندرقند همچون سایر محصولات افزایش یافته و کفاف هزینه کشاورزان نمیشود لذا حمایت از تولید این محصول مهم و اساسی نیازمند بازنگری و افزایش نرخ خرید تضمینی آن در شورای اقتصاد است.»
کشت چغندرقند و ایجاد چهار هزار فرصت شغلی در جوین
فرماندار جوین گفت: «در فصل برداشت چغندرقند یعنی پاییز، رونق اقتصادی در جوین ایجاد میشود و حرکت و جنبوجوش بین کشاورزان، کارگران و ناوگان حملونقل ایجاد میشود و چرخ کارخانهها به حرکت در میآید و شمار زیادی از مردم این شهرستان از عواید آن بهرهمند میشوند.»
جمشیدی افزود: «مراحل مختلف کشت تا برداشت چغندرقند، بخش حملونقل این محصول به کارخانه و وجود کارخانههای قند جوین و صنایع فرآوری تبدیلی دیگر افزون بر چهار هزار فرصت شغلی در این شهرستان ایجاد کرده است.»
پیشبینی میشود امسال بیش از یک میلیون تن چغندر قند در جوین تولید و برای فرآوری و استحصال شکر، تحویل کارخانههای قند سراسر کشور شود.
وسعت زمینهای باغی و زراعی شهرستان جوین در ۳۲۰ کیلومتری غرب مشهد ۳۵ هزار هکتار و محصولات عمده آن گندم، جو و چغندرقند است. این شهرستان ۱۲ هزار بهرهبردار در بخشهای کشاورزی، باغداری، دامپروری و طیور دارد.
زندگی عشایری متفاوت است / «به دستانت هنرآموز تا محتاج دست دیگری نباشی»