پرورش ماهی کوی (KOi)، یک تجارت بسیار آسان، پرطرفدار و سودآور است، کوی از قدیم الایام در میان مردم برخی از کشورهای آسیایی بسیار محبوب بوده است چراکه ماهی بسیار خوشمزه و مغذی به شمار میرود.
این ماهی زمانی در کانالها، رودخانههای کوچک، باتلاقها، زمینهای آبگرفتهی بنگلادش، هند، تایلند و برخی دیگر از کشورهای جنوب آسیا بسیار در دسترس بود و امروزه جزو محبوبترین و خوشطعمترین ماهی در بین تمامی گونههای ماهی موجود در این کشورها به شمار میرود.
ماهی کوی با نامهای دیگری مانند ماهی کوهنوردی، کوی ماخ، آناباس تستودینوس و غیره نیز شناخته میشود و به طور کلی یک ماهی آب شیرین است.
مزایای پرورش ماهی کوی تایلندی
- این ماهیها میتوانند در شرایط نامساعد محیطی زنده بمانند و میزان مرگومیر آنها بسیار پایین است و میتوان آنها را در تراکم بیشتر و در حوضچههای کوچک یا قفس کشت کرد.
- در مدت زمان کوتاه سه تا چهار ماه، این ماهیها برای فروش مناسب میشوند و میتوان چندین بار در سال آنها را پرورش داد.
- بیماریها در ماهی کوی کمتر از سایر گونههای ماهی هستند و برای راهاندازی این تجارت به سرمایهی نسبتاً کمتری نیاز هست.
- هزینههای تغذیه نسبتا کمتر است و شما میتوانید خوراک خود را تولید کنید.
- ماهی کوی عمدتاً حشره خوار است و به همین دلیل میتوان آن را با تهیه حشرات، ماهیهای کوچک، حلزون، گوشت صدف و غیره پرورش داد.
- تولید تجاری بسیار سودآور است و میتواند منبع درآمد و اشتغال بسیار خوبی باشد.
چگونه تجارت پرورش ماهی کوی را راه اندازی کنیم؟
شروع پرورش این نوع ماهی نسبتا آسان و ساده است، این مانند رشد گونههای دیگر ماهی است و مبتدیان نیز میتوانند این تجارت را راهاندازی کنند.
تفاوت بسیار کمی بین کوی تایلندی و معمولی وجود دارد، اما در قسمت پشت بدن نوع تایلندی چند لکه سیاه وجود دارد و بدن آنها نسبت به نوع معمولی صاف است.
ماهی کوی به طور کلی بسیار سریع رشد میکند و می توان آن را هم در حوضچههای کوچک و هم در قفس پرورش داد، با این حال، کشت در استخر، سود بیشتری دارد.
انتخاب و مدیریت برکه
بهتر است حوض انتخابی در فضای باز باشد که آفتاب کافی در آن وجود داشته باشد، چنانکه از وجود حداقل 8 ساعت در روز از نور خورشید اطمینان حاصل شود.
حوضچه با اندازه کوچکتر برای تجارت پرورش ماهی کوی تایلندی بسیار مناسب است، اندازهی کامل حوض میتواند بین 2000 تا 3000 مترمربع باشد.
مزیت اصلی حوضچه کوچک نگهداری آسان است، زیرا حوضچههای کوچکتر به راحتی نگهداری میشوند، عمق ایده آل حوض میتواند بین 1.5 تا 2 متر باشد.
آماده سازی حوض
- آب را از حوض خارج کنید و بگذارید حوض خشک شود،خاک رس به دلیل ایجاد گازهای مضر باید از حوض خارج شوند.
- برای به حداقل رساندن میزان خاک رس میتوانید از مقداری ماسه استفاده کنید، ماسه آب را تمیز و محیط حوض را تازه نگه میدارد.
- پس از خشک شدن استخر، باید با استفاده از کودهای شیمیایی و ارگانیک آن را برای پرورش ماهی کوی آماده کنید، استفاده از آهک بسیار مهم است.
- اگر خشک کردن حوض برای شما امکان پذیر نیست، مطمئن شوید که هیچ حیوان مضر یا گونه ماهیخوار در حوضچه موجود نیست.
- آب حوض پس از 5 تا 7 روز از کوددهی، کمی سبز میشود.
مدیریت خوراک
- با مخلوط کردن 25 درصد پودر ماهی، 30 درصد سبوس برنج، 25 درصد خردل یا کیک نارگیل، 20 درصد علوفه با هم، میتوان خوراک با کیفیت بالا برای ماهی کوی تایلندی تهیه کرد.
- برای پرورش ماهی کوی معمولی و تجاری، باید مقدار کافی خوراک پلت شده با کیفیت بالا را برای آنها فراهم کنید تا حداکثر تولید را داشته باشید.
- برای پرورش این نوع ماهی، خوراک پلت باید حاوی 30 تا 35 درصد پروتئین باشد.
- برای پرورش ماهی تجاری کوی تایلندی باید مقدار کافی خوراک مصرف کنید.
- این ماهی در چند روز اول خود به مقدار زیادی غذا (با توجه به وزن بدنشان) نیاز دارد و با افزایش سن، این مقدار غذا کاهش می یابد.
- تقریباً 10 درصد غذا در ماه اول با توجه به وزن بدن ماهی، 6 درصد در ماه دوم، 4 درصد در ماه سوم و 3 درصد در ماه چهارم استفاده میشود.
برداشت
اگر تمام نکات رعایت شود، ماهی در عرض 3 تا 4 ماه برای برداشت مناسب است. برای ماهی کوی تایلندی، اندازه برداشت مناسب زمانی شروع میشود که بین 40 تا 80 گرم وزن بدن زنده برسد.
برای برداشت ماهی کوی میتوانید از روشهای رایج برداشت ماهی مانند توری استفاده کنید، سبدها و کامیونها را آماده داشته باشید تا بتوانید بلافاصله پس از برداشت، ماهیها را به بازار بفرستید.