الگوی کشت به دلیل مزایای بسیاری که از لحاظ اقتصادی، محیطزیستی و بهرهوری کشاورزی دارد در جهان مورد توجه است. در این مطلب به چند نمونه الگوی کشت اشاره میشود:
- یکی از نمونههای الگوی کشت، تناوب سه ساله زراعی است که در سیستمهای کشاورزی سنتی اروپا استفاده میشود. این تناوب شامل کاشت غلاتی مانند گندم یا جو در سال اول، حبوبات مانند نخود یا لوبیا در سال دوم و ترک زمین به صورت آیش در سال سوم است.
حبوبات نیتروژن را در خاک تثبیت میکنند که به بهبود حاصلخیزی خاک برای چرخه محصول بعدی کمک میکند.
- مثال دیگر کشت مخلوطی است که در عملیات کشاورزی در مقیاس کوچک در آفریقا استفاده میشود. کشاورزان ممکن است ذرت و لوبیا را با هم در یک مزرعه بکارند، در حالی که ذرت برای لوبیاها و لوبیاها نیتروژن در خاک را تثبیت میکند.
- الگوی کشت در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در سراسر جهان استفاده میشود. طبق گزارش سازمان خواربار و کشاورزی (FAO)، حدود 80 درصد از زمین های کشاورزی جهان برای تولید محصولات زراعی استفاده میشود و 20 درصد باقی مانده برای مرتع و سایر اهداف است.
- علاوه بر این، فائو گزارش میدهد که تولید محصولات زراعی در 50 سال گذشته حدود 300 درصد افزایش یافته است که بخشی از آن به دلیل استفاده از الگوهای کشت و پیشرفتهای دیگر در فناوری کشاورزی است.
- الگوی کشت به بهینهسازی تولید کشاورزی و حمایت از امنیت غذایی با بهبود سلامت و حاصلخیزی خاک، کاهش مصرف آب و افزایش عملکرد محصول کمک میکنند.
- آن میتواند با به حداقل رساندن فرسایش خاک، کاهش نیاز به کودهای شیمیایی و آفتکشها و کاهش انتشار گازهای گلخانهای، به کاهش اثرات زیست محیطی کشاورزی کمک کنند.
- در نهایت، آنها میتوانند با تنوع بخشیدن به محصولات کشاورزی و منابع درآمد، به حمایت از معیشت پایدار برای کشاورزان و جوامع روستایی کمک کنند.
- مطالعات علمی اخیر نشان داده است که الگوی کشت میتواند تأثیر قابل توجهی بر سلامت خاک، مصرف آب و انتشار گازهای گلخانهای داشته باشد.
- تناوب زراعی میتواند فرسایش خاک را کاهش دهد و محتوای مواد آلی خاک را بهبود بخشدکه می تواند حاصلخیزی خاک را افزایش داده و نیاز به کودهای شیمیایی را کاهش دهد.
- کشت مخلوط میتواند تنوع زیستی را افزایش دهد، آسیب آفات را کاهش دهد و حفظ رطوبت خاک را بهبود بخشد که میتواند به کاهش مصرف آب و بهبود عملکرد محصول کمک کند.
- الگوهای کشت میتواند اثرات مثبت و منفی بر محیط زیست و سلامت انسان داشته باشد. اثرات منفی شامل فرسایش خاک، از بین رفتن زیستگاه حیات وحش و آلودگی کودهای شیمیایی و آفتکشها است. علل این اثرات، شامل عواملی مانند آب و هوا، نوع خاک، انتخاب محصول و شیوههای مدیریتی است.
اکوسیستم کشاورزی و الگوی کشت
الگوی کشت، تأثیر قابل توجهی میتواند بر خواص و ارزش غذایی محصولات داشته باشد. به عنوان مثال، تناوب زراعی میتواند به بهبود محتوای مواد مغذی خاک کمک کند که میتواند منجر به سطوح بالاتر مواد مغذی در محصولات شود.
کشت مخلوط همچنین میتواند به افزایش تنوع محصولات کمک کند و طیف وسیعتری از مواد مغذی را فراهم کند و کیفیت کلی جیره را بهبود بخشد.
بنابراین مدیریت موثر آن مستلزم برنامهریزی دقیق و در نظر گرفتن عواملی مانند نوع خاک، آب و هوا، در دسترس بودن آب و فشار آفات است.
کشاورزان همچنین باید با دقت محصولات و شیوههای مدیریتی را برای بهینهسازی عملکرد و حفظ سلامت و حاصلخیزی خاک انتخاب کنند. عوامل دیگری چون تقاضای بازار، سیاستهای دولت و عوامل اجتماعی و فرهنگی میتواند در بکارگیری آن تاثیر بگذارد.
در نتیجه، الگوی کشت ابزار مهمی برای بهینهسازی تولید محصولات کشاورزی و حمایت از امنیت غذایی در سراسر جهان است. آنها برای قرنها برای بهبود سلامت و حاصلخیزی خاک، کاهش اثرات زیست محیطی و حمایت از معیشت پایدار برای کشاورزان و جوامع روستایی استفاده شدهاند.
از آنجایی که جهان با چالشهای فزایندهای در ارتباط با تغییرات آب و هوایی، رشد جمعیت و امنیت غذایی مواجه است، آن نقش مهمی در تضمین سیستمهای کشاورزی پایدار و انعطافپذیر برای نسلهای آینده ایفا خواهد کرد.