انواع کود

امتیاز دهید
انواع کود

گیاهان برای رشد به مواد مغذی نیاز دارند و انواع کود می‌تواند این مواد مغذی را به گیاه برساند تا زمانی که خاک پر از مواد مغذی شود چراکه ظرفیت تولیدی خاک با هر کشت و برداشت گیاه کاهش می‌یابد.

نهاده‌های کشاورزی چون کود، تاثیر بسزایی در پرورش گیاهان و محصولات کشاورزی دارند و می‌توان با بهره‌مندی درست از آن‌ها، کشاورزی را توسعه داد. از این رو در این مطلب، به معرفی انواع کود و ویژگی‌های آن‌ها پرداخته‌ایم:

کودهای معدنی

صنعت کود اروپایی میلیون‌ها تن مواد خام طبیعی مانند هوا، گاز طبیعی و سنگ معدن استخراج شده را به محصولات تغذیه گیاهی با کیفیت بالا تبدیل می‌کند.

کودهای غیرآلی یا مصنوعی مواد شیمیایی هستند که از عناصر طبیعی تولید می‌شوند. هدف اصلی آن‌ها برآوردن نیازهای درشت مغذی گیاه است.

نوع کود معدنی از مزایای اقتصادی بودن، استفاده آسان و دسترسی آسان به گیاهان برخوردار است. متأسفانه، اسیدیته طبیعی آن اغلب میکروارگانیسم‌های مفید را از بین می‌برد و محیط را با سایر اشکال حیات دشمن می‌سازد.

انواع کود، کود معدنی

  • کودهای نیتروژن (N)

از انواع کود، کودهای نیتروژن هستند که به ویژه در مراحل میانی چرخه زندگی گیاه مفیدند، زمانی که گیاه به بیشترین حمایت برای ادامه رشد و برگی نیاز دارد. دو نوع محبوب‌ترین کود شیمیایی مبتنی بر نیتروژن در مزارع اروپایی نیترات آمونیوم (AN)، اسید نیتریک با نام مستعار و نیترات آمونیوم کلسیم (CAN) هستند.

با محتوای نیتروژن دوگانه، AN  برای محصولاتی که نیاز به آزادسازی سریع نیتروژن دارند، به خوبی کار می‌کند. در خارج از اروپا، اوره، همراه با محلول نیترات آمونیوم اوره (UAN) در آب، اغلب استفاده می‌شود. تطبیق‌پذیری اوره و غلظت بالای نیتروژن (حداقل 44٪) آن را به یک محصول رایج مبتنی بر N تبدیل کرده است.

اگرچه اکثر گیاهان برای رشد به کود نیتروژنی نیاز دارند، اما مقدار زیاد آن می‌تواند باعث سوختگی کود شود که ممکن است منجر به تغییر رنگ برگ‌ها و حتی مرگ گیاه شود.

برای جلوگیری از این امر، فقط زمانی که گیاهانتان در حال رشد فعال هستند و با سرعتی کمتر از آنچه در برچسب پیشنهاد شده است، تغذیه غنی از نیتروژن را برای گیاهان خود اعمال کنید.

در برخی از محیط‌ها، نیتروژن می‌تواند از طریق تبخیر، شستشو، نیتروژن‌زدایی و بی‌حرکت شدن از بین برود. این باعث می‌شود لقاح کمتر موثر باشد و به گرمایش جهانی بیافزاید.

نوع کود نیتروژن باید در ابتدای فصل و گاهی در تمام طول فصل بسته به نوع محصول مصرف شود. برای استفاده از کود N با نرخ متغیر، کشاورزان باید از شرایط مزرعه فعلی و تراکم پوشش گیاهی آگاه باشند.

سایر کودهای نیتروژن مستقیم شامل سولفات آمونیوم و نیترات سولفات آمونیوم، نیترات کلسیم، نیترات سدیم، نیترات شیلی و آمونیاک بی‌آب هستند.

  • کودهای نیتروژن با مهارکننده‌ها

شرایط خاص آب‌وهوا و خاک می‌تواند منجر به بی‌حرکتی نیتروژن، نیتروژن‌زدایی، تبخیر یا شستشو شود که همگی باعث کاهش کارایی کود می‌شوند.

در پاسخ، این صنعت انواع خاصی از کودها را برای کاهش این اثرات طراحی کرده است. آن‌ها شامل کودهای برگی، آهسته و کنترل شده و همچنین افزودنی‌های کود مانند اوره آز و مهارکننده‌های نیتریفیکاسیون هستند.

  • کودهای فسفر(P)

تغذیه با فسفر، که برای تقویت ریشه‌ها و ساقه‌ها عمل می‌کند، در تمام مراحل چرخه رشد گیاه بسیار مهم است. نوع فسفر کود همچنین موفقیت باروری از جمله گلدهی، تولید بذر و تشکیل میوه را افزایش می‌دهد.

تغذیه مبتنی بر فسفر، بر خلاف تغذیه مبتنی بر نیتروژن، در نفوذ به بافت‌های گیاه در خارج از منطقه ریشه مشکل دارد. برای حفظ عرضه ثابت فسفر در طول فصل، بسیاری از کشاورزان روش آهسته رهاسازی را انتخاب می‌کنند. کوددهی فسفر به دلیل اثر تاخیری و طولانی بودن مدت آن بهتر است قبل از کاشت انجام شود.

کودهای P در انواع مختلفی از اشکال شیمیایی و فیزیکی وجود دارند. سوپر فسفات منفرد (SSP)، سوپر فسفات تریپل (TSP)، دی آمونیوم فسفات (DAP)، آمونیوم دی هیدروژن فسفات (ADP) و آمونیوم پلی فسفات (APP) مایع پرکاربردترین انواع کود P هستند.

  • کود پتاسیم (K)

از انواع کود، کود پتاسیم هست که باعث رشد قوی ریشه در گیاهان شما می‌شود. این نوع کود مصنوعی می‌تواند به عنوان یک بافر برای گیاهان شما در صورت کمبود سایر مواد مغذی عمل کند.

کوددهی با محصولات مبتنی بر پتاسیم همچنین به گیاهان کمک می‌کند تا فتوسنتز سالم را حفظ کنند و گسترش بیماری‌ها را محدود می‌کنند. این نوع ماده شیمیایی را تا جایی که می‌توانید به ریشه‌های گیاه نزدیک کنید.

اگر گیاهان شما فاقد پتاسیم باشند، ممکن است اطراف لبه‌ها زرد یا قهوه‌ای شوند. اگر نوع کود پتاسیمی را به موقع اضافه نکنید، برگ‌ها پژمرده شده و می‌ریزند.

برخی از نمونه‌های کودهای نوع پتاس شامل کلرید پتاسیم (KCl)، سولفات پتاسیم/سولفات پتاس (K2SO4) و نیترات پتاسیم (KNO3) هستند این محصولات ممکن است حاوی مواد معدنی اضافی نیز باشند.

  • نوع کود مرکب (NPK)

کودهایی که حاوی سطوح مختلفN،P و K هستند، به عنوان کودهای مرکب شناخته می‌شوند. انواع مختلفی از کودهای NPK بسته به فرمولاسیون مواد مغذی مورد استفاده در کشاورزی وجود دارد و هر کدام به طور معمول برای برآوردن نیازهای یک محصول خاص که در یک نوع خاک خاص رشد می‌کنند طراحی شده‌اند.

  • انواع کودهای گوگردی، منیزیمی و کلسیمی

مواد مغذی ثانویه مانند گوگرد (S)، منیزیم (Mg) و کلسیم (Ca) به ندرت به طور جداگانه استفاده می‌شوند، بلکه با محصولات کوددهی مواد مغذی ضروری مخلوط می‌شوند.

گوگرد معمولاً در کودهای N مانند اسید نیتریک و اوره وجود دارد. انواع دیگر کودهای گوگردی شامل سوپر فسفات منفرد (SSP)، سولفات پتاس (SOP) و سولفات منیزیم پتاسیم (PMS) است.

کیزریت (مونوهیدرات سولفات منیزیم) یک کود محبوب مبتنی بر منیزیم است. نیترات کلسیم یک غذای گیاهی مبتنی بر کلسیم است که در دسترس است. همچنین می‌توان از آهک (کربنات کلسیم) و گچ (سولفات کلسیم) برای اصلاح خاک با کلسیم استفاده کرد.

کیزریت یک ماده معدنی سولفات منیزیم است که از معدن استخراج می شود و همچنین به عنوان کود در کشاورزی، عمدتاً برای اصلاح کمبود منیزیم استفاده می‌شود. کلسیم عمدتاً به صورت نیترات کلسیم، گچ (سولفات کلسیم) یا آهک/دولومیت (کربنات کلسیم) استفاده می‌شود که نیترات کلسیم تنها منبع گیاهی قابل دسترس کلسیم است.

  • کودهای ریز مغذی

یک نوع کود ریزمغذی شامل مواد مغذی حیاتی برای رشد گیاه است اما فقط به مقدار کمی مورد نیاز است: آهن (Fe)، منگنز (Mn)، مولیبدن (Mo)، بور (B)، روی (Zn)، کلر (Cl) و مس.

از آنجایی که ریزمغذی‌ها به مقدار کمی مورد نیاز هستند، کوددهی برگی معمولاً مؤثرترین راه برای رفع کمبود ریزمغذی‌ها است. ریزمغذی‌ها اغلب با محصولات کوددهیN، P، K ترکیب می‌شوند.

امروزه تعداد زیادی کود مخصوص برای تامین ریزمغذی‌های مهم گیاهان مانند آهن، منگنز، بور، روی و مس در دسترس است. این‌ها می‌توانند ترکیبات معدنی یا آلی باشند و انواع غیرآلی به محصولات محلول در آب و غیرمحلول تقسیم می‌شوند.

  • بازدارنده‌ها

امروزه دو نوع عمده بازدارنده برای کشاورزان وجود دارد. بازدارنده‌های نیتریفیکاسیون ترکیبات شیمیایی هستند که با سرکوب فعالیت باکتری نیتروزوموناس در خاک، نیتریفیکاسیون آمونیوم را به تاخیر می‌اندازند.

هدف حفظ آمونیوم در شکل پایدار خاک و کند کردن تبدیل آن به نیترات است. این امر به طور موقت نسبت نیترات در خاک را کاهش می‌دهد و در نتیجه پتانسیل تلفات شستشو به آب یا تشکیل گاز N2O در جو را کاهش می‌دهد.

مهارکننده های اوره آز ترکیبات شیمیایی هستند که اولین مرحله تجزیه اوره در خاک را به تاخیر می‌اندازند، هیدرولیز که می‌تواند انتشار NH3 ایجاد کند و ممکن است قبل از تبدیل آن به آمونیوم رخ دهد. آن‌ها به کاهش قابل توجه انتشار آمونیاک در هوا، یکی از آلاینده‌های اصلی هوا، کمک می‌کنند.

کودهای آلی یا ارگانیک

کود آلی یا ارگانیک

بقایای گیاهی، کودهای حیوانی و دوغاب، کودهای آلی اصلی هستند که از انواع کود به شمار می‌روند، اگرچه آن‌ها ارزش غذایی متفاوتی دارند، اما عموماً در مزرعه وجود دارند و مواد مغذی و کربن آلی موجود در آن‌ها بازیافت می‌شوند.

کودهای حیوانی و دوغاب طیف وسیعی از منابع مغذی با خواص فیزیکی و محتویات مواد مغذی مختلف را پوشش می‌دهند. علاوه بر این، محتوای مواد مغذی آن‌ها در منطقه متفاوت است و به نوع دام و سیستم مدیریت مزرعه بستگی دارد.

همچنین زیستگاهی برای حشرات مفیدی مانند کرم‌های خاکی فراهم می‌کند که خاک را هوادهی می‌کنند و ظرفیت زهکشی آن را با پایین آوردن گیاهان ریشه‌دار از لایه سطحی خاک به لایه زیرین، جایی که ریشه اکثر گیاهان می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند، بهبود می‌بخشند.

محصولات کوددهی ارگانیک اغلب از یک جزء تشکیل شده‌اند که به راحتی می‌توان آن‌ها را با نیازهای غذایی منحصر به فرد گیاه سازگار کرد. می‌توانید انواع کودهای طبیعی که از گیاهان، مواد معدنی و منابع حیوانی به دست می‌آیند را بپوشانید یا در خاک بگنجانید. دو نوع اصلی کودهای آلی عبارتند از:

  • گیاهی: کنجاله یونجه و پنبه دانه، کنجاله کلپ و کلپ مایع، چای کمپوست و کمپوست، ملاس و محصولات پوششی.
  • حیوانی: کود و چای کود، پودر استخوان و خون، اوره، امولسیون ماهی، شیر و غیره.

هنگامی که این محصولات به درستی مورد استفاده قرار می‌گیرند، مواد مغذی درشت، میکرو و کمیاب را در اختیار محصولات کشاورزی قرار می‌دهند.

فراتر از آن، آن‌ها به ایجاد محیطی کمک می‌کنند که در آن باکتری‌ها، قارچ‌ها و حشرات مفید رشد کنند. این می‌تواند کرم خاکی باشد که مسئول تهویه‌ی خاک، افزایش ظرفیت زهکشی آن و پایین آوردن مواد آلی به زیر سطح است، جایی که ریشه اکثر گیاهان می‌تواند به آن برسد.

کشاورزانی که از انواع کودهای طبیعی برای گیاهان استفاده می‌کنند باید توجه داشته باشند که تجزیه آن‌ها زمان بیشتری می‌برد اما در دراز مدت نتایج بهتری را به همراه خواهند داشت. برای محصولاتی که نیاز به تقویت سریع دارند، تغذیه مایع طبیعی می‌تواند مفید باشد، اما دوام زیادی ندارند.

محصولات کوددهی طبیعی به مواد آلی خاک (SOM) کمک می‌کنند که برای سلامت خاک و به ویژه ترسیب کربن خاک مهم است. علاوه بر این، به دلیل آزادسازی آهسته‌تر و پیوسته‌تر مواد مغذی، پتانسیل کمتری برای از دست دادن نیتروژن دارند. همه این‌ها منجر به انتشار کمتر گازهای گلخانه‌ای می‌شود.

نوع کود آهسته رهش

اساساً، منظور از نوع آهسته رهش کودهای مزرعه، یک هسته مغذی با رزین مصنوعی یا پوشش پلیمری حاوی گوگرد است که به مرور زمان در معرض رطوبت، گرما، نور و/یا میکروارگانیسم‌های خاک تخریب می‌شود و از انواع کود کاربردی محسوب می‌شوند.

اکثر این محصولات کوددهی دارای اجزای با رهش کنترل شده یا پایدار هستند. هدف از نوع کود آهسته رهش، تغذیه گیاهان با مواد مغذی در مدت زمان طولانی‌تر است. به عنوان مثال، مطالعات نشان داده‌اند که حتی در شرایط آب‌و‌هوایی نامناسب مانند خشکسالی، مکمل دوزهای بیشتر N با استفاده از برخی محصولات کود آهسته رهش منطقی است.

کود از نوع آهسته رهش همراه با مالچ های ارگانیک برای کشت درختان میوه، به عنوان مثال در پرورش آووکادو، ایده‌آل است.

اشکال محصولات کوددهی

محصولات کوددهی به سه شکل اصلی مایع، پودر محلول و دانه‌ای موجود است. تغذیه به شکل مایع اغلب آب داده می‌شود و مانند آبیاری یک مزرعه، گسترش آن ممکن است نیاز به اتصال شلنگ داشته باشد.

برای بهترین نتیجه، استفاده از سیستم‌های لقاح توصیه می‌شود. نوع کود خشک پودری نیز برای کار کردن نیاز به آب دارد. در اغلب موارد، محصول تغذیه پخش می‌شود و تا زمانی که جذب شود کاملاً آبیاری می‌شود.

انواع کودهای دانه‌ای برای مزارع با پوشش بالا بسیار کاربردی هستند. همانطور که خاک مرطوب می‌شود، دانه‌ها به تدریج تجزیه می‌شوند.

هر فرم دارای تفاوت های ظریف کاربردی است. نوع مایع، کود سریع الاثر است، اما ممکن است قیمت بالایی داشته باشد و استفاده یکنواخت آن دشوار باشد. استفاده یکنواخت از تغذیه دانه‌ای ساده‌تر است اما گیاهان مواد مغذی آن را به سرعت جذب نمی‌کنند.

نحوه انتخاب نوع مناسب کود

انواع کود وجود دارد و انتخاب نوع مناسب کود گیاهی به عوامل مختلفی از جمله نوع محصولات کشت شده، وضعیت خاک و نیازهای غذایی خاص در شرایط محیطی و مراحل مختلف رشد گیاه بستگی دارد. در اینجا چند مرحله وجود دارد که به شما در تعیین بهترین نوع کود تجاری کمک می‌کند:

  • برای شناسایی کمبود یا مازاد مواد مغذی، آزمایش خاک انجام دهید.
  • نیازهای غذایی خاص محصولات خود را در مرحله معین رشد آنها پیدا کنید.
  • یک نوع کود با نسبت NPK انتخاب کنید که با نیازهای محصولات شما مطابقت داشته باشد. برخی از گیاهان، مانند سبزی‌های برگ‌دار، با نیتروژن بیشتری رشد می‌کنند، در حالی که برخی دیگر، مانند گل‌ها، ممکن است از فسفر بیشتری بهره‌مند شوند.
  • مراقب اثرات زیست محیطی کودهایی که انتخاب می کنید باشید. هم از نظر انتشار گازهای گلخانه‌ای و هم آلودگی آب، کودهای N مصنوعی به ویژه مضر هستند.
  • در نهایت، به یاد داشته باشید که، حتی با داشتن نوع مناسب کود برای محصولات شما، دوز مناسب ضروری است. با استفاده از مقدار مناسب، می‌توانید از شور شدن خاک، شستشو و سایر اثرات مضر کوددهی بیش از حد جلوگیری کنید.
  • اگر خاک شما شنی یا رسی است، ممکن است بخواهید از کودی استفاده کنید که فسفر بیشتر و همچنین مقدار NPK بالاتری مانند 15-15-15 دارد، زیرا خاک‌های شنی مواد مغذی را به خوبی نگه نمی‌دارند و اغلب به نیتروژن بیشتری نیاز دارند.
  • اگر در حال پرورش گل یا درختان میوه هستید، بهتر است از یک نوع کود با رهش کندتر مانند کود دانه‌ای آهسته رهش Osmocote استفاده کنید که وقتی همراه با مالچ‌های ارگانیک مانند کاه یا سوزن کاج استفاده می‌شود عالی عمل می‌کند.
  • کودها انواع مختلفی دارند و هر کدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند. به عنوان مثال، کودهای مایع به سرعت عمل می‌کنند، اما اغلب گران هستند و ممکن است به سختی به کار روند.
  • کودهای پلت شده به طور یکنواخت راحت‌تر اعمال می‌شوند، اما ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا مواد مغذی برای گیاهان در دسترس قرار گیرند.
  • کودهای آلی مانند کودهای کمپوست شده و کنجاله یونجه می‌توانند مفید باشند، اما برای اینکه خوب عمل کنند به زمان نیاز دارند تا تجزیه شوند. برخی از تغذیه‌های مایع ارگانیک برای گیاهانی که نیاز به تقویت سریع مواد مغذی دارند، مفید هستند، اما دوام چندانی هم ندارند.
  • هنگام تصمیم‌گیری در مورد اینکه کدام نوع کود ممکن است برای باغ شما بهترین باشد، مهم است که چه نوع گیاهانی دارید و نیازهای آن‌ها در این مرحله از زندگی آن‌ها چیست؟
  • برای رفع کمبودهای جزئی یا تحریک فوری توسعه، سعی کنید از کالاهای گرانول یا کود برای ارائه مواد مغذی کلیدی و آب استفاده کنید. درک اینکه گیاهان شما به چه مواد مغذی نیاز دارند هنگام انتخاب کود بسیار مهم است.
  • گیاهان برای شکوفایی به مواد مغذی نیاز دارند که آن‌ها را از طریق سیستم ریشه خود از خاک بدست می‌آورند.
  • کودها گیاهان را با مواد مغذی اصلی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم و همچنین عناصر جزئی حیاتی) تغذیه می‌کنند. قابلیت تولید خاک با هر برداشت کاهش می‌یابد مگر اینکه مواد غذایی تکمیل شوند.

منابع

+ + +

مزایای کودهای میکروبی در مقابل کودهای سنتی

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دوست داشتید، بیشتر بخوانید
جدیدترین نوشته‌‌ها
سمپاشی خودکار

سمپاشی خودکار با فیلدین

تولید پنبه در ایران

خبرهای کشاورزی شماره 101

چالش‌های صنعت غذا

مروری بر صنایع غذایی ( چالش‌های صنعت غذا)

نگهداری محصولات آبزی

ذخیره‌سازی و نگهداری محصولات آبزی

تولید غذای آبزیان

تولید غذای آبزیان

کشت انار در آمریکا

انار، میوه صحراهای آمریکا

محبوب‌ترین نوشته‌‌ها
صنایع تبدیلی

صنایع تبدیلی کشاورزی چیست؟ ( + فایل صوتی)

طرز تهیه پودر سنجد در منزل

طرز تهیه پودر سنجد در منزل

پنیر لور

طرز تهیه پنیر لور

حلوا سوهان

حلوا سوهان با آرد جوانه گندم

صنعت کشاورزی آمریکا

صنعت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (1)

«روز کشاورز»، کدام روز از سال است می‌خواهیم جشن بگیریم