صنایع تبدیلی مازندران چنان است که پنجاه و هفت درصد طرحهای صنایع تبدیلی و غذایی این استان مربوط به زراعت و شالیکوبیها و ۳۳ درصد از مجوزهای صادر شده مربوط به حوزه باغبانی، سورتینگها و بسته بندی میوه تازه را به خود اختصاص داده است.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی مازندران با بیان این مطلب، به بررسی وضعیت صنایع تبدیلی مازندران پرداخت.
به گزارش ایسنا، پرویز موسینژاد با بیان اینکه صنایع غذایی، ۸۵ درصد صنایع تبدیلی و تکمیلی مربوط به بخش کشاورزی را تشکیل میدهد، گفت: «صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی از لحاظ تولید و اشتغال سبب رشد و شکوفایی در سطح کلان اقتصادی میشود.»
وی ادامه داد: «حمایت از توسعه صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی، تشویق به سرمایه گذاری در توسعه زیرساختهای نگهداری محصولات کشاورزی با هدف افزایش عمر ماندگاری و کاهش ضایعات، استقرار عادلانه صنعت در تمام نقاط استان با توجه به مزیتهای نسبی هر منطقه، توسعه صنایع تبدیلی همگام با الگوی کشت استان و دورنمای کشاورزی پایدار و آموزش بهره برداران در راستای ارتقاء دانش فنی از جمله وظایف مدیریت صنایع تبدیلی و تکمیلی در جهاد کشاورزی است.»
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: «آشنایی با تکنولوژی روز و افزایش بهرهوری، ایجاد و تقویت تشکل ها در بخش خصوصی و واگذاری فعالیتها به این بخش، هدایت واحدهای صنایع تبدیلی به منظور تولید بر مبنای استانداردهای ملی و بین المللی ISO،HACCP و … ، حضور مستمر و فعال واحدهای صنایع تبدیلی در بازارهای ملی و بینالمللی، کاهش ضایعات کشاورزی و افزایش ضریب تبدیل محصولات کشاورزی، فراهم کردن زمینه اشتغال و افزایش درآمد کشاورزان در راستای تحقق اهداف بخش، ارتقاء کیفیت و استاندارد تولیدات فرآوری شده، گسترش زیرساختها و استقرار واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی، ایجاد شرایط ویژه برای سرمایه گذاری خارجی و داخلی در صنایع تبدیلی از دیگر رسالتهای بخش صنایع در کشاورزی است.»
این مسؤول خاطرنشان کرد: «با توجه به تحولات تکنولوژی در پیشرفته ترین کشورهای صنعتی، توسعه بخش کشاورزی را نه تنها مکمل بخش صنعت میدانند بلکه اهمیت تولید غذا را در پیوند با امنیت خود ارزیابی میکنند بطوریکه در کشور ما علاوه بر اینکه توسعه صنعتی، نسبتی با روندی که در دنیا صورت میگیرد ندارد از ارتباط آن با بخش کشاورزی غفلت شده است.»
موسینژاد ادامه داد: «با توجه به اینکه ۳۰ درصد ضایعات محصولات کشاورزی، کاهش ضایعات، ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی و درآمدهای ارزی سبب حضور موفق در بازارهای بین المللی شده است میتوان گفت که صنایع تبدیلی در فرآیند توسعه کشاورزی نقش کلیدی دارد.»
وی با بیان اینکه توجه به بخش صنایع در کشاورزی سبب تسریع در رشد و توسعه کشاورزی و اقتصادی میشود، گفت: «استان مازندران با دارا بودن ۵۷۰ هزار هکتار زمین زیرکشت، قطب کشاورزی در کشور مطرح است و به همین منظور رتبه نخست را در ضریب کشت در مقایسه با میانگین کشور و رتبه برتر در تولید ۲۰ محصول زراعی و باغی، دامی و شیلاتی را به خود اختصاص داده است.»
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: «ایجاد صنایع تبدیلی در استان نقش مهمی را در توسعه بخش کشاورزی دارد به گونهای که ۵۷۰ هزار هکتار از اراضی استان به زراعت و باغبانی اختصاص دارد و سرمایهگذاران هم در این دو بخش بیشتر از سایر بخش ها سرمایه گذاری کردهاند به طوریکه تا ۵۷ درصد طرحهای صنایع تبدیلی و غذایی استان مربوط به زراعت و شالیکوبیها و ۳۳ درصد از مجوزهای صادر شده مربوط به حوزه باغبانی، سورتینگها و بسته بندی میوه تازه را به خود اختصاص داده است.»
این مسؤول تصریح کرد: «سه هزار مجوز تاسیس در مازندران داریم که ۷۰ درصد آن معادل یک هزار و ۸۰۰ طرح مربوط به زراعت و ۹۵۰ طرح در گروه باغی، ۲۰۰ واحد دامی و ۲۵ واحد شیلاتی و مابقی به سایر صنایع اختصاص دارد.»
موسینژاد خاطرنشان کرد: «۴۵۰ فقره مجوز در زمینه فرآوردههای لبنی، گوشت سفید و قرمز، آبزیان، کارخانههای روغن نباتی و سایر صنایع وابسته به کشاورزی، باغبانی، دام و شیلات از سوی صنایع غذایی سازمان صمت استان در حال بهرهبرداری است.»
وی ادامه داد: «امسال ۴۰ فقره مجوز و ۵۰ واحد هم پروانه بهره برداری در بخش صنایع کشاورزی صادر شده است.»
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: «متقاضیانی که قصد سرمایه گذاری در حوزه صنایع تبدیلی و غذایی محصولات کشاورزی را دارند باید در سامانه بهین یاب، یکپارچه سازی تسهیلات اعتباری (سیتا) یا تبصره ۱۸ ماده ۵۲ فرمهای مربوطه را تکمیل و به شهرستان محل سکونت خود ارائه و بعد از فرآیند اداری و ارسال به مدیریت صنایع و تائید و بررسی در کارگروه استانی به بانکهای عامل معرفی می شوند.»
این مسؤول با بیان اینکه سرمایهگذارانی که دارای پروانه بهره برداری یا در حال تولید هستند و یا دارای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی در احداث سالن ها، سوله و تجهیزات دارند این تسهیلات به آنها تعلق میگیرد، افزود: «سرمایهگذارانی که موفق به پروانه ساختمان شده اند و مجوز تاسیس دارند تا ۷۰ درصد سرمایه ثابت می توانند از تسهیلات مربوط به سامانه سیتا برخوردار شوند.»
وی با اشاره به اینکه متقاضیانی که از سال گذشته و امسال به بانک عامل معرفی شدند از محل سامانه سیتا ۷۱۳ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردند، افزود: «طی دو سال گذشته از محل سامانه سیتا و رونق تولید (بهین یاب) ۹۴ فقره به بانک معرفی که ۸۴ میلیارد تسهیلات پرداخت شد.»
موسینژاد اظهار کرد: «امروزه یکی از موضوعات و تهدیدهایی که حتی سازمان خواربار جهانی آن را پیش روی تحقق امنیت غذایی و در جوامع بشری قلمداد می کند وجود مقادیر نامتعارف ضایعات محصولات کشاورزی است.»
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی مازندران افزود: «در دنیا رقم ضایعات را بین ۱.۲ تا ۲ میلیارد تن از ۴ میلیارد تن تولید مواد غذایی اعلام میکنند که رقم آن در ایران حدود ۲۰ میلیون تن از حدود ۱۲۰ میلیون تن تولید مواد غذایی در کشور است و با این میزان میشود گفت ضمن برآورده کردن نیاز کشور هم نیاز به واردات را منتفی میکند و از طرفی دیگر ضایعات محصولات کشاورزی را از مزرعه تا سر سفره باید دانست.»
این مسؤول ادامه داد: «نبود الگوی کشت مناسب، سنتی بودن مراحل مختلف کشاورزی (کاشت، داشت و برداشت و پس از برداشت)، عدم توجه به راه اندازی صنایع تبدیلی و غذایی، استفاده از ماشین آلات فرسوده، عدم تسهیلات لازم و نداشتن نقدینگی سرمایهگذاران و عدم حمایت از سرمایهگذاران این بخش، عدم برنامه ریزی مناسب در صادرات و آموزش ناکافی بهره برداران از مواردی است که به افزایش ضایعات محصولات کشاورزی منجر میشود.»