سرکه میوه های مختلف، هر کدام دارای خواص مختلفی برای درمان بیماریها یا تقویت برخی نارساییها در بدن دارند که در این سیاهه به طرز تهیه چند مورد از آنها پرداختهایم:
سرکه انار
مواد لازم برای تهیه سرکه انار
- انار شیرین 5 کیلوگرم
- سرکه آماده یک لیتر
- نمک 3 قاشق غذا خوری
- شکر 5 قاشق غذا خوری
طرز تهیه سرکه انار
- برای تهیه سرکه انار ابتدا انارهای شیرین را انتخاب کنید. سپس آنها را تمیز بشویید و اجازه دهید تا خشک شوند.
- انارها را دانه کنید و سپس آنها را با وسیله مناسبی له کرده و به همراه نمک و شکر لازم در ظرف مناسبی بریزید. ظرف را با درب باز به مدت 3 ساعت در دمای اتاق قرار دهید.
- یک لیتر سرکه آماده را بجوشانید و اجازه دهید تا سرد شود. پس از گذشت 3 ساعت، انارها را مجددا له کرده و بفشارید و سرکه را به آن اضافه کنید.
- اکنون درب ظرف را محکم ببندید. میتوانید دور درب ظرفتان را با گچ یا خمیر نیز بپوشانید تا هوا به درون ظرف وارد نشود. سپس ظرف سرکه را به مدت یک ماه در مکانی تاریک و در دمایی مشابه دمای اتاق قرار دهید.
- پس از گذشت یک ماه درب ظرف را باز کنید. دانههای انار را کامل بفشارید و از صافی رد کنید تا هستههای انار جدا شود. سپس سرکه میوه انار را به مدت 10 دقیقه بجوشانید و اجازه دهید تا کامل سرد شود.
- سرکه انار را پس از سرد شدن در شیشه تمیز بریزید و در مکانی به دور از نور مستقیم نگهداری نمایید.
سرکه انجیر
مواد لازم برای تهیه سرکه انجیر
- انجیر رسیده و شیرین به مقدار دلخواه
- سرکه آماده به مقدار لازم
- مخمر یک قاشق غذا خوری
- نمک به مقدار لازم
- آب جوشانده شده و سرد شده به مقدار لازم
طرز تهیه سرکه انجیر
- برای تهیه سرکه میوه انجیر ابتدا انجیرها را تمیز بشویید و اجازه دهید آب اضافی آنها رفته و کاملا خشک شوند. هرگونه رطوبت باعث فاسد شدن سرکه و کپک زدن آن می شود.
- ظرف مناسبی مانند دبه انتخاب کنید. انجیرها را در آن بریزید. سپس تا اندازهای که سطح انجیرها را آب بپوشاند، به آن آب جوشانده و سرد شده اضافه کنید.
- به ازای هر کیلوگرم انجیر نصف لیوان سرکه آماده، یک قاشق مرباخوری مخمر و یک قاشق مرباخوری نمک اضافه کنید.
- در انتخاب ظرف مناسب برای تهیه سرکه دقت کنید چرا که یک سوم ظرف نیز برای انجام عمل تخمیر باید خالی باقی بماند. همچنین ظروف فلزی نیز برای تهیه سرکه مناسب نیستند.
- درب ظرف را ببندید اما محکم نکنید. ظرف سرکه را به مدت 30 الی 40 روز در مکانی تاریک و نسبتا گرم (دمای 25 الی 29 درجه سانتی گراد) قرار دهید تا فرآیند تخمیر انجام شود.
- پس از مدت زمان لازم درب ظرف باز کنید و از سرکه بچشید و چنانچه به عمل آمده بود سرکه را صاف کنید.
- سپس مجددا آن را به درون ظرف برگردانید و درب آن را ببندید. اجازه دهید 30 روز دیگر نیز در همان مکان باقی بماند.
- پس ازگذشت این مدت سرکه میوه انجیر آماده است. می توانید آن را در ظرف مناسبی بریزید و در مکانی به دور از نور مستقیم نگهداری نمایید.
سرکه بالزامیک ایرانی
مواد لازم برای تهیه سرکه بالزامیک ایرانی
- سرکه بالزامیک یک چهارم لیوان
- روغن زیتون سه چهارم لیوان
- پیاز یک عدد کوچک
- پودر خردل یک قاشق غذا خوری
- سبزیجات معطر (هر نوع سبزیجات معطر دلخواه) یک قاشق غذا خوری
- عسل یک قاشق غذاخوری
- سیر یک حبه
- نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه سرکه بالزامیک ایرانی
- فرآیند تهیه سرکه بالزامیک اصل کاری بسیار زمانبر و دشوار است و تهیه آن در منزل به راحتی امکان پذیر نیست.
- به همین دلیل میتوانید از دستور فوق استفاده کرده و به راحتی چاشنی دلپذیری آماده کنید.
- ابتدا یک شیشه خشک و کاملا تمیز با گنجایش مناسب انتخاب کنید و سرکه بالزامیک را به همراه روغن زیتون در آن بریزید. سپس درب آن را ببندید و به خوبی تکان دهید تا با یکدیگر مخلوط شوند.
- پیاز را خوب بشویید و پوست بگیرید. سپس به اندازه یک قاشق غذا خوری از آن را کاملا ریز خرد کنید. سیر را نیز به همین ترتیب ریز و ساطوری کنید.
- پیاز خرد شده را به همراه سیر، عسل، پودر خردل و سبزیجات معطر به ظرف سرکه اضافه کنید و خوب تکان دهید تا مخلوط شوند. مقداری از سرکه را بچشید و در صورت تمایل به آن نمک و فلفل بیافزایید. سپس شیشه سرکه را به مدت 8 هفته در یخچال قرار دهید.
- چاشنی شما پس از این مدت آماده شده است. پیش از هر بار مصرف، ظرف سرکه را به خوبی تکان دهید.
سرکه خرما
مواد لازم برای تهیه سرکه خرما
- خرما 2 کیلوگرم
- نمک 1 قاشق غذا خوری
- آب جوشانده شده و خنک شده 4 لیتر
- مایه خمیر 1 قاشق مربا خوری
- سرکه 500 گرم
طرز تهیه سرکه خرما
- برای تهیه سرکه میوه خرما ابتدا هستههای خرماها را بیرون بیاورید. سپس به کمک چرخ گوشت خرماها را کاملا چرخ کنید.
- خرماهای چرخ شده را در ظرف مناسبی مانند دبه بریزید. سپس آب جوشیده و سرد شده را به همراه سرکه، نمک و مایه خمیر را با یکدیگر مخلوط کنید و به خرماها اضافه کنید.
- دقت کنید که پس از اضافه کردن آب درب ظرف را ببندید. (محکم نکنید) دبه را در محیطی خشک و تاریک با دمای حدودا 25 الی 28 درجه سانتیگراد قرار دهید.
- هر 7 روز یک بار درب دبه را باز کنید و تمام مواد را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید تا عمل تخمیر به صورت صحیح انجام گیرد.
- عمل آوری سرکه خرما بین 25 تا 50 روز متغیر است و بستگی به دما و شرایط محیط نگهداری دارد.
- پس از به عمل آمدن سرکه، آن را صاف کنید و جهت نگهداری در ظرف مناسبی بریزید. سرکه خرما را در جایی خشک و خنک نگهداری کنید.
سرکه سیب
مواد لازم برای تهیه سرکه سیب
- سیب زرد یا قرمز 2 کیلو
- شکر یک الی دو قاشق غذا خوری
- آب جوشانده شده و خنک شده به مقدار لازم
طرز تهیه سرکه سیب
- سیبها را خوب بشویید و اجازه دهید آب اضافی آنها رفته و کاملا خشک شوند. سپس چوب سر سیبها را جدا کرده و آنها را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید.
- سیبهای خرد شده را در یک ظرف ظرف مناسب مانند دبه بریزید. آب جوشیده و سرد شده را با یک قاشق غذا خوری شکر مخلوط کرده و روی سیبها بریزید. مقدار آب باید به اندازهای باشد که سطح سیبها را کاملا بپوشاند در غیر این صورت، سیبها کپک می زنند.
- دقت کنید که پس از اضافه کردن آب، حداقل یک چهارم از ظرف انتخابی شما می بایست خالی بماند.
- دهانه دبه را با پارچه ای تمیز و نخی بپوشانید و دور آن را به کمک یک تکه نخ یا کش محکم کنید. دبه را به مدت سه هفته در جایی تاریک با دمای بین 25 تا 30 درجه سانتیگراد قرار دهید.
- پس از سپری شدن مدت زمان لازم مواد درون دبه را از یک صافی رد کنید و مجددا سرکه را در دبه بریزید.
- مانند مرحلهی پیشین دهانه دبه را با پارچه بپوشانید. سپس دبه سرکه میوه سیب را به مدت شش هفته دیگر در جای قبلی قرار دهید.
- لازم است که در این شش هفته، هر روز سرکه را با یک قاشق چوبی هم بزنید تا عمل تخمیر به خوبی انجام شود.
- پس از گذشت 4 هفته میتوانید از سرکه بچشید. چنانچه طعم و میزان اسیدیته سرکه باب میلتان بود، میتوانید آن را زودتر از 6 هفته نیز مصرف کنید.