مربای گل سرخ چاشنی شیرینی است که از گلبرگ گل سرخ تهیه میشود. این مربا را میتوان با گلبرگهای گل رز تازه یا خشک تهیه کرد
این مربا به طور سنتی با گل سرخ (Rosa damascena)، یک رز صورتی تیره و معطر درست میشود.
برخی از دستورالعملهای این نوع مربا حاوی آجیل یا هل خرد شده برای طعم بیشتر است.
مربای گل سرخ را در فارسی مربایه گل سرخ یا گلکند (گل به معنی گل سرخ و کند به معنای شیرین) میگویند.
این چاشنی باستانی هند و ایرانی در حدود 900 سال قبل از میلاد مسیح پدید آمد. هم به دلیل زمانبر بودن فرآیند آمادهسازی آن و هم به دلیل مادهی تخصصی گل رز داماسک که فقط دو بار در سال شکوفا میشود، یک غذای لذیذ در نظر گرفته میشد.
مواد لازم
- گلبرگ (گل محمدی) سه لیوان
- شکر شش لیوان
- آب 3 لیوان
- جوهر لیمو یک چهارم قاشق چای خوری
طرز تهیه مربای گل سرخ
- برای تهیه این مربای خوش عطر ابتدا باید شیره آن را آماده کنید. برای درست کردن شیره، ابتدا 3 لیوان آب را در یک قابلمه مناسب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش بیاید.
- جوهر لیمو و شکر را به آب در حال جوش اضافه کرده و هم بزنید تا شکر کاملا در آب حل شود و بجوشد تا قوام یابد.
- گلبرگ های گل سرخ را در یک تابه بریزید و روی حرارت قرار دهید. به مدت 2 دقیقه گلبرگ ها را تفت دهید و مرتب آنها را هم بزنید تا از حجم شان کاسته شود.
- یک لیوان آب جوش روی گلبرگ ها ریخته و درب تابه را ببندید و اجازه دهید به مدت 20 دقیقه روی حرارت ملایم باقی بماند. در این مرحله رنگ گلبرگ ها عوض می شود اما زمانی که آن را در شیره بریزید رنگشان مجددا بازخواهد گشت.
- پس از آنکه شیره مربا به غلظت مناسب رسید، گلبرگ های گل سرخ را به آن اضافه کنید. اجازه دهید گلبرگ ها به مدت 5 دقیقه در شیره بجوشند سپس حرارت را خاموش کنید.
- درب قابلمه را با یک دمکنی تمیز بپوشانید و روی قابلمه قرار دهید. سپس یک ظرف بزرگ را از آب و یخ پر کنید و قابلمه ی مربا که درب آن را با دمکنی پوشانده اید، به همان صورت داخل ظرف آب و یخ قرار دهید تا به گلبرگ ها شُک وارد شده و رنگ بیشتری در مربا پس دهند.
- پس از خنک شدن مربا، آن را در شیشه تمیز و دربسته بریزید و در یخچال نگهداری کنید.