رشتهی مهندسی ماشینهای صنایع غذایی که از سال 1392 توسط دانشگاه تهران اقدام به جذب دانشجو کرده است یک رشتهی بین رشتهای و زیرمجموعهی فنی کشاورزی است.
منظور از ماهیت بینرشتهای، ادغام دو رشتهی صنایع غذایی و مکانیک است به این صورت که دانشجویان طی دوران چهارسالهی کارشناسی خود، دروس مهم و کاربردی هر دو رشته را میآموزند و به همین علت بعد از ورود به بازار کار در کارخانجات صنایع غذایی مشغول به فعالیت میشوند.
فارغالتحصیلان این رشته، دید بازتری نسبت به کسانی که صرفا مکانیک خواندهاند یا همینطور آن دسته افرادی که صرفا در رشتهی صنایع غذایی مشغول به تحصیل بودهاند دارا هستند و از این رو، صاحبان صنایع غذایی، ترجیح می دهند به جای داشتن دو مهندس از دو رشتهی مختلف یک مهندس با همان تواناییها را استخدام کنند.
نقش و توانایی فارغالتحصیلان رشته مهندسی ماشینهای صنایع غذایی
- فعالیت به عنوان کارشناس طراح تجهیزات و ماشینهای فرآوری مواد غذایی
- فعالیت به عنوان مسئول فنی خطوط و کارخانههای تولید مواد غذایی
- فعالیت به صورت کارشناس متخصص برای کمک در امر برنامهریزی و توسعه خطوط تولید و سامانههای صنایع غذایی
- فعالیت به عنوان کارشناس برای همکاری و کمک در امر آموزش و پژوهش
امکانات آزمایشگاهی گروه فناوری صنایع غذایی دانشگاه تهران
آزمایشگاههای گروه فناوری صنایع غذایی شامل آزمایشگاه فیزیک، آزمایشگاه شیمی، آزمایشگاه صنایع غذایی و آزمایشگاه عملیات واحد، آزمایشگاه برق، مقاومت مصالح و کارگاههای جوشکاری و ورق کاری و ماشین ابزار، آزمایشگاه پنوماتیک و غیره بوده که پایلوت لبنیات در ارتباط با این گروه آموزشی نیز، فعال است.
مهندسین مواد غذایی سیستمهایی را برای تولید، فرآوری، توزیع و ذخیره مواد غذایی و کشاورزی طراحی و توسعه میدهند.
کاربردها شامل ایمنی و کیفیت مواد غذایی، تصفیه زیستی، داروها و بسته بندی سازگار با محیط زیست است. فارغ التحصیلان در شرکتهای صنعتی و مشاور استخدام میشوند.
بنابراین این رشته، یک رشته علمی، آکادمیک و حرفه ای است که اصول مهندسی، علوم و ریاضیات را در تولید و عملیات مواد غذایی از جمله پردازش، تولید، جابجایی، ذخیره سازی، حفاظت، کنترل، بسته بندی و توزیع محصولات غذایی تفسیر و اعمال میکند.