برای اغلب مردم جهان، سنتی و یونانی تنها انواع ماستهایی هستند که وجود دارند. در حالی که این دو نوع بسیار شناخته شده هستند اما انواع ماست به همین دو مورد ختم نمیشود.
- ماست سنتی: مرسومترین نوع شناخته شده ماست در جهان است که اغلب با شیر گاو درست میشود. در تهیه این نوع ماست، ابتدا شیر را میجوشانند و پس از سرد شدن و رسیدن به دمای مشخصی، مقداری ماست به شیر اضافه کرده و آن را برای تخمیر استراحت میدهند. پس از گذشت حدود 24 ساعت، این مخلوط به ماستی خامهای و صاف با طعمی طبیعی، شیرین، یا ترش و تند تبدیل میشود. شیرینی یا ترشی ماست به نوع ماستی که برای مخلوط با شیر در نظر گرفته شده است، بستگی دارد.
- ماست شیر بز: برای تهیه این نوع ماست از شیر بز استفاده میشود. ماست شیر بز در مقایسه با ماست سنتی خامهایتر، غنیتر و نرمتر است. مقدار لاکتوز در این نوع ماست نیز کمتر است.
- ماست شیر گوسفند: ماست شیر گوسفند تا حد زیادی طعمی شبیه به ماست شیر بز دارد که در مقایسه با ماست سنتی لاکتوز کمتر و چربی بالاتری دارد. این نوع ماست طعمی دلپذیر دارد که قابل مقایسه با شیر گاو نیست. ماست گوسفندی دارای بافتی غلیظ و خامهای است.
- ماست پروبیوتیک: ماست پروبیوتیک در ترکیبات خود حاوی پروتئین وی، اسیدهای چرب مفید و آنزیمها است که در بهبود هضم و رفع اختلالات گوارشی موثر است. پروبیوتیکها باکتریهایی مفیدی هستند که وجود آنها میتواند کارکرد برخی از ارگانهای بدن را بهبود ببخشد.
- ماست آشامیدنی: کفیر نوعی ماست نوشیدنی معروف از منطقه کوهستانی قفقاز است و میتواند یک انتخاب عالی برای افرادی که همواره در حال فعالیت هستند باشد. قوامی نازک و شیر مانند دارد و در انواع طعمهای مختلفی عرضه شده است. در این نوع ماست، به جای باکتریهای کشت شده از دانههای کفیر برای تخمیر شیر استفاده میشود.
- ماست منجمد: ماست منجمد برای اولین بار در دهه 1970 عرضه شد. به دلیل داشتن ماهیت مغذی و کم چرب به عنوان یک ماده غذایی محبوب شناخته میشود که در افرادی که قصد کاهش وزن دارند، میتواند جایگزین خوبی برای بستنی باشد. این دسر حاوی کربوهیدارت کمی است و در مقابل میزان پروبیوتیک بالایی دارد.
- ماست یونانی: ماست یونانی بعد از ماست سنتی به عنوان محبوبترین نوع ماست شناخته میشود. ماست یونانی نیز بواسطه تخمیر شیر با افزودن ماست تهیه میشود. اما پس از طی مرحله اول، آب و حالت مایعی آن را از بین میبرند و بدین ترتیب ماستی غلیظتر با طعمی قویتر تشکیل میشود.
- ماست اسکایر: دسری سنتی است که دارای ویژگیهای مشترکی از ماست و پنیر است. بافت پنیر مانندی دارد. غذایی معروف از سرزمین یخ و آتش یعنی ایسلند است که طی چهار مرحله صاف میشود و به عنوان ضخیمترین ماست جهان شناخته میشود.
- ماست استرالیایی: ماست استرالیایی در واقع تلفیقی از ماست معمولی، ماست یونانی و یا ایسلندی است. این ماست را از شیر کامل تهیه میکنند و همین بافتی غلیظ و خامهای به آن میبخشد. معمولا در استرالیا از عسل برای شیرین کردن این نوع ماست استفاده میکنند.
- ماست فرانسوی: ماست فرانسوی یا اروپایی در ظروفی کوچک و جداگانه تهیه میشوند. شباهت زیادی به ماست سنتی دارد. در تهیه این نوع ماست، مرحله آبکشی حذف میشود و همین امر باعث میشود تا این نوع ماست بافتی نازک، خامهای و صاف با طعمی لطیف و غنی داشته باشد که معمولا نسبت به سایر ماستها کمی شیرینتر است.
- ماست لاسی: یک نوشیدنی مبتنی بر ماست است که به عنوان یکی از اصلیترین غذاهای هندی شناخته میشود. از ترکیب آب، ماست و ادویهها حاصل میشود که گاها از میوه نیز در ترکیبات آن استفاده میکنند. بافتی غلیظ و کرمی، مانند اسموتی دارد. علاوه بر اینکه خوشمزه است به عنوان منبعی غنی از مواد مغذی و پروبیوتیک نیز شناخته میشود.