کارنامه کشاورزی ترکیه نقاط عطفی را داراست که در این مطلب با مرور روند افزایش تولیدات، بیشتر با اهداف کشاورزی این کشور آشنا میشویم
بر اساس سرشماری سال 1927، ترکیه با جمعیتی حدود 13.6 میلیون نفر، با مشکلاتی مانند کاهش تولید، از دست دادن نیروی کار و قحطی در نتیجه جنگها در سالهای اولیه جمهوری مواجه بود.
چنانکه واردات محصولات کشاورزی در سال 1923، 27 درصد بوده و این میزان در سال 1928 به 18 درصد کاهش یافت.
البته جالب است بدانید که کار در محدوده یکپارچهسازی اراضی، از سال 61 آغاز شده و تا امروز ادامه دارد. در این چارچوب، در سال 2022، 759 هزار و 365 هکتار زمین به تولید رسیده است و برای سال 2023، 500 هزار هکتار زمین هدف گذاری شده است.
کشور ترکیه فرصتهای اقتصادی و تجاری خود را با قوانین و مشوقهای بخش عمومی گسترش داده است، به ویژه مشوقها و کمکهای مالی 70 میلیارد دلاری بخش دولتی را برای حمایت از بخش کشاورزی به اجرا گذاشته است.
به گزارش دیلیصباح، کشاورزی ترکیه به یکی از 10 اقتصاد بزرگ کشاورزی در جهان تبدیل شده است، به ویژه با تحولی که در 20 سال گذشته داشته است و با توجه به پتانسیلی که دارد، پیش بینی میشود که بخش کشاورزی در این کشور بیشتر تقویت شود.
تولیدات کشاورزی این کشور که در سال 2002 به ارزش 24.48 میلیارد دلار بود، با بیش از 56 میلیارد دلار در سال 2022 رکورد این کشور را شکست.
هرچند که پیشبینی میشود این رقم در دهه 2030 به 113 میلیارد دلار و در دهه 2050 به 273 میلیارد دلار برسد.
سهم بخش کشاورزی ترکیه از تولید ناخالص داخلی در سال 2022 ، 6.5 درصد بوده که همین موضوع، ترکیه را به نهمین کشور پرقدرت در حوزه کشاورزی در جهان تبدیل کرد.
صادرات محصولات کشاورزی این کشور با 34.2 میلیارد دلار تا سال 2022 رکورد بیسابقهای را شکست.
حمایتهای کشاورزی ارائه شده توسط بخش دولتی از 1.9 میلیارد لیره (1.1 میلیارد دلار) در سال 2002 به 63.4 میلیارد لیر (2.2 میلیارد دلار) تا سال 2023 افزایش یافت و هدف 91.55 میلیارد لیره (3.25 میلیارد دلار) برای سال 2024 تعیین شد.
با تأثیر همه این تحولات، در محصولات زراعی 14.6 درصد و در میوهها 7.7 درصد افزایش یافت، چنانکه سال گذشته، 8.5 میلیون تن ذرت، 2.75 میلیون تن پنبه و 2.55 میلیون تن آفتابگردان تولید شد که رکورد این کشور را شکستند.
در حالی که سالانه حدود 1.1 میلیون تن فندق در جهان تولید میشود، 64 درصد این تولید، 28 درصد تولید به و 25 درصد گیلاس توسط ترکیه انجام میشود.
همچنین تولید جهانی انجیر به 1.35 میلیون تن میرسد، ترکیه با 24 درصد سهم در رتبه اول این محصول قرار دارد. این کشور همچنین رتبه اول تولید زردآلو را دارد و 22 درصد از تولید زردآلو جهان را به خود اختصاص داده است.
در زمینه بذر، باید گفت که تعداد شرکتهای بذر که در سال 2002 حدود 120 شرکت بودند، امروزه، به 1093 افزایش یافتهاند.
در دوره 2002 تا 2022، تولید بذر از 145000 تن به 1.36 میلیون تن افزایش یافت، در این مدت، صادرات بذر گواهی شده ترکیه از 17.3 میلیون دلار به 232.6 میلیون دلار افزایش یافت.
مطالعات تحقیق و توسعه بذر نیز در این دوره با معرفی روشهای بیوتکنولوژیک مدرن سرعت قابل توجهی یافت.
قابل ذکر است که در سالهای اخیر، فعالیتهای کشاورزی ارگانیک اهمیت پیدا کرده است. ترکیه از نظر منطقه کشاورزی ارگانیک در رتبه 22 جهان، از نظر تعداد تولیدکنندگان رتبه 26 و در اروپا رتبه چهارم را داراست.
این کشور همچنین پنجمین کشوری است که بیشترین محصولات ارگانیک به اروپا را صادر میکند.
وقتی صحبت از میدان آبی به میان میآید، در دو دهه گذشته 10136 تأسیسات به بهرهبرداری رسیده است.
در این مدت، تعداد سدها و حوضچه ها از 508 به 1742 و میزان آب ذخیره شده از 133 میلیارد متر مکعب (میلیارد متر مکعب) به 183 میلیارد متر مکعب افزایش یافته است.
در بخش دامداری، یکی دیگر از مناطق مهم در بخش کشاورزی ترکیه، تعداد گاو از 5.2 میلیون در سال 1929 به 10.2 میلیون در سال 1938 و به 16.6 میلیون در سال 1979 افزایش یافت.
در دوره 2002 تا 2022، تعداد گاو از 9.9 میلیون به 17 میلیون گاو افزایش یافت و تا پایان ژوئن 2023 به 16.7 میلیون گاو رسید.
علاوه بر این، ترکیه در بین کشورهای اروپایی در تولید آبزی پروری رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
میزان تولید عسل در بخش زنبورداری از 55000 تن در سال 1991 به 118.3000 تن در سال 2022 افزایش یافت.
در چارچوب تلاش برای توسعه زنبورداری و افزایش تولید عسل، «نقشه عسل» در این کشور ایجاد شده است این کشور 27 رقم عسل ثبت شده با نشانه های جغرافیایی دارد و 20 نوع عسل نیز در انتظار ثبت هستند.
اهتمام دولت زامبیا برای تبدیل کشاورزی به صنعت شماره یک این کشور