به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، مقاله علمی روشهای مختلف جداسازی ساپونین از دانه کینوا توسط عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در همایش بینالمللی علوم صنایع غذایی، کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی که در دانشگاه بینالمللی جورجیای گرجستان و با مشارکت سازمان بینالمللی مطالعات دانشگاهی برگزار شد، ارائه شد.
مقاله علمی دکتر طیبه شاهی، عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با عنوان Investigating and Comparison of methods for saponin removal from quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): Golden Grain در همایش بین المللی علوم صنایع غذایی، کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی که در دانشگاه بینالمللی جورجیای گرجستان و با مشارکت سازمان بینالمللی مطالعات دانشگاهی برگزار شد، ارائه شد.
کینوا گیاهی زراعی – دارویی است که دانه آن غنی از کلسیم، فسفر و آهن بوده و بدلیل داشتن فیبر بالا و همچنین اسیدهای چرب اشباع نشده پایدار میتواند در پیشگیری از چاقی، کلسترول بالا و همچنین بیماریهای قلبی- عروقی بسیار موثر باشد. ترکیبات فنولی آن بدلیل ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا میتوانند در کمک به بهبود بیماریهای تخریبی تاثیرگذار باشند.
با وجود خواص تغذیهای بالای دانه کینوا که در جهان به دانه طلایی هم شهرت دارد، عمدهترین مشکل کاربرد آن به عنوان غذا برای انسان و علوفه برای دام، وجود ساپونین در پوسته خارجی بذر است که استفاده از دانه کینوا را بدون انجام فرآوریهای لازم برای حذف ساپونین، غیرممکن کرده است.
نتایج مطالعات بررسی شده در این مقاله نشان داد که با توجه به نوع ژنوتیپ کینوا و مقدار ساپونین موجود در آن، استفاده از روش ساپونینزدایی مکانیکی به صورت خشک و یا روش ترکیبی مکانیکی مرطوب برای استفاده در صنعت مناسب است.
با توجه به نقش بالقوه این گیاه در بهبود امنیت غذایی در آینده و ترویج کشت آن توسط وزارت جهاد کشاورزی در سالهای اخیر، انتخاب روش مناسب، مقرون به صرفه و بهینه برای حذف ساپونینها از این گیاه ارزشمند بسیار ضروری خواهد بود.
زنان کارآفرین در کشاورزی را بشناسیم
با جدیدترین کسب و کارهای کشاورزی آشنا شوید
معرفی چند تولیدکننده دستگاه کشاورزی در خانه
آیا فضا، مرز بعدی برای کشاورزی است؟
آموزش کاشت زعفران در منزل از لحظهی خرید پیاز زعفران تا گلدهی (بهصورت گام به گام)
آینده کشاورزی، کشاورزی احیاکننده است
کشاورزی در اقیانوس با «گرینویو»
داستان مزارع زیرآب/ کشاورزی زیرآب را جدی بگیریم